Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam
Aktualności

Zmiany w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży – zakaz sprzedaży kawy na terenie szkoły (23.06.2025)

Zmiany w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży – zakaz sprzedaży kawy na terenie szkoły (23.06.2025)

 

Na stronie Rządowego Centrum Legislacji pojawił się Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

W § 1 projektu rozporządzenia określono grupy środków spożywczych, które będą dopuszczone do sprzedaży w szkolnych sklepikach oraz automatach vendingowych. Wśród produktów znalazły się: pieczywo, pieczywo półcukiernicze i cukiernicze, kanapki, sałatki i surówki, mleko, produkty mleczne, napoje roślinne i produkty roślinne naśladujące produkty mleczne, produkty zbożowe, warzywa, owoce, suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona (bez dodatku cukrów, substancji słodzących oraz soli), soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, przeciery, musy owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne (bez dodatku cukrów i soli), koktajle owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów roślinnych i produktów roślinnych naśladujących produkty mleczne. 

W przypadku napojów dopuszczono: napoje przygotowywane na miejscu, które zawierają nie więcej niż 5 g cukrów dodanych w 250 ml produktu gotowego do spożycia oraz inne napoje niezawierające dodatku cukrów i substancji słodzących. Projekt rozporządzenia wprowadza też zakaz sprzedaży kawy na terenie szkoły. Zapis odnosi się do wszystkich form produktów zawierających kofeinę i dotyczy wszystkich grup wiekowych przebywających na terenie jednostki oświatowej. 

W projekcie rozporządzenia określono również zasady, które będą obowiązywały przy komponowaniu jadłospisów w szkolnych i przedszkolnych stołówkach. Podkreślono, że produkty takie jak: pieczywo cukiernicze i półcukiernicze, produkty zbożowe śniadaniowe i inne produkty zbożowe oraz produkty mleczne, napoje roślinne i produkty roślinne naśladujące produkty mleczne muszą spełniać określone kryteria zawartości cukrów, tłuszczu i soli. Projektowane przepisy zakładają m.in. uwzględnienie warzyw i owoców w każdym posiłku, określonej porcji ryb oraz potraw z nasion roślin strączkowych w tygodniu oraz ograniczenie potraw smażonych. 

Zmianą jest wprowadzenie obowiązku serwowania co najmniej raz w tygodniu, w ramach obiadu, potrawy przygotowanej na bazie nasion roślin strączkowych oraz co najmniej dwa razy w tygodniu porcji mięsa. Raz w tygodniu planowanie posiłku obiadowego pozostawiono do decyzji osób odpowiedzialnych za realizację żywienia w placówce.

Doprecyzowano też wartość energetyczną, jaką powinien stanowić obiad podawany w placówce, tj.: 

  • 20 proc. całodziennego zapotrzebowania energetycznego w ujęciu dekadowym przy posiłku jednodaniowym typu drugie danie,
  • 30 proc. całodziennego zapotrzebowania energetycznego w ujęciu dekadowym przy posiłku dwudaniowym.

W przypadku przedszkoli i innych form wychowania przedszkolnego, żywienie powinno dostarczać 75 proc. całodziennego zapotrzebowania energetycznego w ujęciu dekadowym, zgodnie z aktualnymi normami żywienia przy wyliczeniu średnioważonej normy dla danej grupy wiekowej.

W projekcie zaproponowano, by nowe przepisy weszły w życie od 1 września 2026 r. 

Źródło: samorzad.pap.pl