Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Zagożenia biologiczne

ZANIECZYSZCZENIA BIOLOGICZNE

ZAGROŻENIA MIKROBIOLOGICZNE

Zagrożeniem nazywamy właściwość biologiczną, chemiczną lub fizyczną, która może stwarzać niebezpieczeństwo konsumpcji żywności.

I. ZAGROŻENIA BEZPOŚREDNIE:

  • Mikroorganizmy/ bakterie chorobotwórcze, np.: Salmonella, Listeria, Campylobacter, Clostridium botulinum, patogenny szczep E. coli 0157:H7, wirusy (żółtaczki, ptasia grypa, priony)
  • Pasożyty (nicienie, tasiemce, przywry)
  • Pierwotniaki (Cryptosporidium w wodzie)
  • Szkodniki żywności (roztocza, nicienie, owady, gryzonie)

II. ZAGROŻENIA POŚREDNIE:

  • Bakterie, pleśnie - wytwarzają toksyny powodujące zatrucia. Zagrożenia pochodzenia pleśniowego stanowią toksyny (mikotoksyny) wywołujące stany chorobowe na roślinach, które mogą wzmagać się w czasie produkcji i powodować dalszy rozwój mikroorganizmów pleśniowych. Mikotoksyny mają działanie rakotwórcze i neurotoksyczne.

III. DETERMINANTY JAKOŚCI MIKROBIOLOGICZNEJ NIEKTÓRYCH SUROWCÓW ŻYWNOŚCIOWYCH


PRODUKT

 

 

WARZYWA ZIELONE I KORZENIOWE

Powodujące zepsucie - saprofity

Chorobotwórcze - patogenny

Lactobacillus, Streptococcus, Micococcus, Serratia, Achromobacter, Pseudomonas, Bacillus, Clostridium, Drożdże, Pleśnie

Listeria monocytogenes, Enterococcus faecalis, Vibrio cholerae, Aeromonas, Bacillus cereus, Clostridium botulinum, Shigella, Pasteurelle multocide

OWOCE

Powodujące zepsucie - saprofity

Chorobotwórcze - patogenny

Pałeczki z grupy coli, bakterie octowe, bakterie mlekowe, Micrococcus, Bacillus, drożdże i pleśnie

Grzyby toksynogenne, mikotoksyny, Bacillus cereus

WODA

Powodujące zepsucie - saprofity

Chorobotwórcze - patogenny

Bakterie siarkowe, żelaziste, Pseudomonas, E. Coli, Achromobacter, Spirillum, Vibrio, grzyby np. Mucor

Aeromonas spp., Yersinia, Campylobacter, Vibrio cholerae, Salmonella typki, Shigella, Staphylococcus (gronkowce), Mycobacterium (prątki gruźlicy); Legionella pneumophila

Enterowirusy; pasożyty, pierwotniaki

MLEKO

Źródła chorób o etiologii biologicznej

Źródła chorób o etiologii chemicznej

  • Bakterie chorobotwórcze