Wstęp
Żywienie zbiorowe polega na dostarczaniu posiłków gotowych do spożycia i zapewnieniu warunków umożliwiających ich konsumpcję. Posiłki muszą być bezpieczne pod względem jakości zdrowotnej. Ich spożycie nie może stwarzać ryzyka zachorowania na jakąkolwiek chorobę przenoszoną drogą pokarmową. W świetle obowiązującego prawa za jakość zdrowotną żywności odpowiada jej producent, a w przypadku żywienia zbiorowego - kierownictwo i pracownicy placówki. Prawidłowa realizacja żywienia zbiorowego oraz zapewnienie całkowitego bezpieczeństwa konsumenta i właściwej jakości zdrowotnej posiłków jest możliwa tylko wtedy, gdy zapewni się odpowiednie warunki techniczno-organizacyjne, spełniając wymagane standardy higieniczne odnoszące się do produkcji posiłków i ich dystrybucji. Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z dnia 11 maja 2001 definiuje bezpieczeństwo jako ogół warunków i działań, jakie muszą być spełnione na wszystkich etapach procesu produkcji żywności i obrotu nią w celu zapewnienia zdrowia lub życia ludzi.
Aby zagwarantować bezpieczeństwo i wysoką jakość zdrowotną posiłków w żywieniu zbiorowym należy wdrożyć do codziennej praktyki tzw. systemy zarządzania i zapewnienia jakości. Można wśród nich wyróżnić:
1. GHP (Good Hygienic Practice) - Dobra Praktyka Higieniczna