STAN PRAWNY NA 13 CZERWCA 2025
Placówki oświatowe, w tym przedszkola, jako podmioty mające wśród nałożonych na nie obowiązków m.in. zapewnianie żywienia wychowankom, podlegają kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Na co należy zwrócić szczególną uwagę, aby dobrze przygotować się do planowanej kontroli?
Zakres kontroli sanepidu w stosunku do przedszkoli
Państwowa Inspekcja Sanitarna, czyli sanepid, jest jednym z wielu organów posiadających uprawnienia do przeprowadzania kontroli w jednostkach oświatowych, w tym w przedszkolach. Ogólny zakres kontroli sanepidu został ustalony w art. 4 Ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Dotyczy on przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne. W przypadku przedszkola chodzi tu o regulacje dotyczące:
- higieny środowiska, a zwłaszcza wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, powietrza w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi,
- utrzymania należytego stanu higienicznego nieruchomości, zakładów pracy, instytucji, obiektów i urządzeń użyteczności publicznej,
- warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego,
- nadzoru nad jakością zdrowotną żywności,
- higieny pomieszczeń i wymagań w stosunku do sprzętu używanego w placówkach oświatowo-wychowawczych,
- higieny procesów nauczania.
Należy zauważyć, że Inspekcja ma prawo kontrolować system HACCP obowiązujący w przedszkolu. Jest to system analizy zagrożeń krytycznych punktów kontroli, a zgodnie z definicją zawartą w art. 3 ust. 3 pkt 41 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia – jest on postępowaniem mającym na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. System ten ma także na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.
Regulacja art. 59 ww. ustawy nakłada natomiast na podmioty działające na rynku spożywczym obowiązek spełnienia wymagań zawartych w Rozporządzeniu nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Wymagania higieniczne dla zakładów produkcji i obrotu żywnością zostały określone w załączniku nr II i np. zgodnie z rozdziałem I tego załącznika: