STAN PRAWNY NA 15 KWIETNIA 2025
HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) jest instrumentem umożliwiającym zarządzanie bezpieczeństwem żywności przez identyfikację zagrożeń oraz ocenę i wybór środków nadzoru w celu przeciwdziałania, wykluczenia lub redukcji ryzyka do akceptowanych poziomów. Jest to zbiór norm i instrukcji powszechnie obowiązujących we wszystkich organizacjach będących częścią ciągu żywnościowego.
Obowiązki placówki oświatowej
W świetle art. 5 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) w sprawie higieny środków spożywczych przedsiębiorcy działający w sektorze spożywczym mają obowiązek opracowania i wprowadzenia adekwatnej procedury, która opierać się musi na zasadach systemu HACCP. System ten obejmuje wszystkie etapy procesu – od chwili odbioru surowców do momentu ulokowania ich na rynku, poprzez przygotowanie, przetwarzanie, pakowanie, przechowywanie i dystrybucję. Organizatorzy żywienia w szkołach, w tym również niepublicznych, mają obowiązek wprowadzenia założeń tego systemu w życie.
Przepis art. 59 pkt 1 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia nakazuje podmiotom działającym na rynku krajowym, a więc także placówkom żywienia zamkniętego, takim jak stołówki w szkołach, przedszkolach czy internatach, przestrzeganie wymagań higienicznych określonych w ww. Rozporządzeniu. W myśl art. 100 ust. 1 pkt 8 Ustawy kto „(…) nie wdraża w zakładzie procedur opartych na zasadach systemu HACCP wbrew obowiązkowi określonemu w art. 5 rozporządzenia nr 852/2004 lub nie przestrzega wymagań higienicznych, wbrew obowiązkowi określonemu w art. 59 ust. 1, podlega karze grzywny”.
Do obowiązków placówki oświatowej podczas wprowadzania systemu HACCP należą m.in.:
- opracowanie zasad higieny,
- opracowanie zasad przechowywania i podawania żywności,
- wytyczenie „czystej drogi”, po której mogą przemieszczać się tylko pracownicy kuchni,
- umiejscowienie i zasady korzystania z toalety,
- odpowiednia odzież personelu,
- przygotowywanie i zapisywanie receptur podawanych posiłków.
Za wprowadzenie systemu HACCP odpowiada dyrektor placówki oświatowej.