27 lutego obchodzimy Dzień Tosta – niezwykle smacznej i łatwej w przygotowaniu potrawy. To doskonała okazja, aby przeprowadzić w klasie warsztaty kulinarne, podczas których uczniowie przygotują swoje propozycje tego klasycznego dania.
Przynajmniej raz na jakiś czas warto pokusić się o zorganizowanie w klasie szkolnej zajęć gastronomicznych. Lekcje tego typu są niezwykle wartościowe, wspomagają rozwój uczniów w wielu aspektach, a ponadto mają tę zaletę, że uczą prawidłowych nawyków żywieniowych. Wymagają oczywiście odpowiedniego przygotowania, na długo pozostają jednak w pamięci dzieci. Dobrą okazją do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych jest Dzień Tosta. Poniżej odnajdziecie propozycje aktywności, które można wykorzystać podczas obchodów tego nietypowego święta.
Grupa wiekowa: uczniowie klas I–III szkoły podstawowej.
Czas trwania: 45 minut.
Cele główne:
- zapoznanie z działaniem oraz sposobem wykorzystywania elektrycznych sprzętów kuchennych typu: toster, opiekacz,
- wdrażanie do bezpiecznego obsługiwania (wyłącznie w obecności dorosłego) sprzętów elektrycznych,
- rozwijanie umiejętności kulinarnych,
- poznanie tostów różnego rodzaju,
- samodzielne (lub z pomocą nauczyciela) przygotowanie tostów,
- celebrowanie nietypowego święta.
Formy pracy:
- indywidualna,
- grupowa.
Metody:
- podające,
- problemowe,
- eksponujące,
- praktyczne.
Środki i pomoce dydaktyczne:
- stojak na tosty,
- folia aluminiowa,
- fotografie przedstawiając trzy główne rodzaje tostów,
- kuchenne sprzęty elektryczne (lub ich fotografie),
- brystol,
- flamaster,
- przybory,