Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

27 lutego obchodzimy Dzień Tosta – niezwykle smacznej i łatwej w przygotowaniu potrawy. To doskonała okazja, aby przeprowadzić w klasie warsztaty kulinarne, podczas których uczniowie przygotują swoje propozycje tego klasycznego dania. 

Przynajmniej raz na jakiś czas warto pokusić się o zorganizowanie w klasie szkolnej zajęć gastronomicznych. Lekcje tego typu są niezwykle wartościowe, wspomagają rozwój uczniów w wielu aspektach, a ponadto mają tę zaletę, że uczą prawidłowych nawyków żywieniowych. Wymagają oczywiście odpowiedniego przygotowania, na długo pozostają jednak w pamięci dzieci. Dobrą okazją do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych jest Dzień Tosta. Poniżej odnajdziecie propozycje aktywności, które można wykorzystać podczas obchodów tego nietypowego święta.

Grupa wiekowa: uczniowie klas I–III szkoły podstawowej.

Czas trwania: 45 minut.

Cele główne:

  • zapoznanie z działaniem oraz sposobem wykorzystywania elektrycznych sprzętów kuchennych typu: toster, opiekacz,
  • wdrażanie do bezpiecznego obsługiwania (wyłącznie w obecności dorosłego) sprzętów elektrycznych,
  • rozwijanie umiejętności kulinarnych,
  • poznanie tostów różnego rodzaju,
  • samodzielne (lub z pomocą nauczyciela) przygotowanie tostów,
  • celebrowanie nietypowego święta.

Formy pracy:

  • indywidualna,
  • grupowa.

Metody:

  • podające,
  • problemowe,
  • eksponujące,
  • praktyczne.

Środki i pomoce dydaktyczne:

  • stojak na tosty,
  • folia aluminiowa,
  • fotografie przedstawiając trzy główne rodzaje tostów,
  • kuchenne sprzęty elektryczne (lub ich fotografie), 
  • brystol, 
  • flamaster, 
  • przybory,