Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

 

STAN PRAWNY NA 13 LISTOPADA 2024

27 czerwca 2024 r. klub parlamentarny Polska 2050 wniósł do Sejmu Projekt ustawy o zmianie ustawy o opiece nad dziećmi do lat 3 oraz ustawy Prawo oświatowe. Nowelizacja zakłada, że m.in. przedszkola będą miały obowiązek zapewniania posiłków uwzględniających dietę eliminacyjną zgodną z wymaganiami zdrowotnymi dzieci. Jest to istotna zmiana w stosunku do stanu prawnego obowiązującego obecnie, gdzie posiłki dla dzieci muszą spełniać wymagania określone rozporządzeniem, ale przepisy nie wymagają wprost dostosowania diety do wymogów poszczególnych dzieci.

Nowelizacja zakłada wprowadzenie zmian do treści art. 108 Prawa oświatowego, który w obecnym brzmieniu stwierdza, że przedszkole w zakresie realizacji zadań statutowych zapewnia dzieciom możliwość korzystania z:

  • pomieszczeń do nauczania, wychowania i opieki,
  • placu zabaw,
  • pomieszczeń sanitarnohigienicznych i szatni,
  • posiłków.

Zgodnie z propozycją nowelizacji przepis ten miałby otrzymać brzmienie, według którego przedszkole w zakresie realizacji zadań statutowych zapewnia dzieciom możliwość korzystania z:

  • pomieszczeń do nauczania, wychowania i opieki,
  • placu zabaw,
  • pomieszczeń sanitarnohigienicznych i szatni,
  • posiłków zgodnych ze szczególnymi wymaganiami zdrowotnymi dziecka powodującymi konieczność wyeliminowania z nich niektórych składników lub produktów spożywczych.

Nowelizacja zakłada też wprowadzenie do tej regulacji ust. 2, stanowiącego delegację dla ministra właściwego ds. zdrowia do wydania rozporządzenia określającego „(…) szczegółowe warunki zapewnienia posiłku dla dzieci ze szczególnymi wymaganiami zdrowotnymi powodującymi konieczność wyeliminowania z posiłków niektórych składników lub produktów spożywczych, uwzględniając potrzebę właściwego dostosowania do potrzeb dziecka oraz sposób przygotowania i wydawania posiłków zapewniający jego bezpieczeństwo zdrowotne”.

W uzasadnieniu do projektu ustawy czytamy, że:

„(…) zdrowie wg Światowej Organizacji Zdrowia jest stanem pełnego/całkowitego dobrego samopoczucia/dobrostanu (ang. wellbeing) fizycznego, psychicznego i społecznego, a nie tylko brakiem – obiektywnie istniejącej – choroby (ang. disease) czy niepełnosprawności (ang. infirmity). Jako społeczność jesteśmy odpowiedzialni za zdrowie, jako osoby pełnoletnie i świadome nie tylko za własne zdrowie, ale również dzieci. Dziecko w żłobku, przedszkolu czy szkole musi czuć się komfortowo, a pobyt w tych placówkach ma mu zapewniać bezpieczeństwo zdrowotne, w tym żywieniowe. Jednym z elementów takiego komfortu jest m.in. akceptacja przez grupę społeczną, w której się znajduje. Wszelkie odmienności, w tym spowodowane niemożnością spożycia wspólnie posiłku wraz ze swoją grupą, w której dziecko przebywa, powodują nie tylko dyskomfort psychiczny, ale mogą doprowadzić do wykluczenia z grupy społecznej. To również może być początek braku samoakceptacji u dziecka. Spożywanie przez dziecko chorujące na alergię lub nietolerancję pokarmową posiłków ze składnikami dla niego zabronionymi (z uwagi np. na brak wiedzy personelu przygotowującego posiłki) wiąże się dla niego z dużym ryzykiem wielu problemów zdrowotnych. Dlatego też celem projektu jest wprowadzenie regulacji ujednolicających standardy żywienia takich dzieci w placówkach oświatowych”.

Autorzy projektu zwracają też uwagę, że:

„(…) wprowadzony