Żyjemy w świecie, który stawia przed nami coraz więcej wyzwań – od wszechobecnej przetworzonej żywności, przez rosnącą zależność od technologii, aż po mniejsze zainteresowanie młodych ludzi aktywnością fizyczną. Z tego względu powinno nam zależeć, by nauczyć dzieci i młodzież, jak dbać o siebie i swoje zdrowie. Odpowiednia edukacja dotycząca żywienia to inwestycja w zdrowie dorastającego społeczeństwa i jego ogólny dobrostan.
Kampania społeczna „Poznaj temat rosnącej WAGI” i otwierająca ją konferencja zorganizowana przez Ministerstwo Edukacji i Nauki wyraźnie wskazują na rosnące znaczenie działań edukacyjnych i profilaktycznych, które muszą zostać podjęte w placówkach oświatowych. Zaniedbanie kluczowych obszarów zdrowego stylu życia może doprowadzić m.in. do poważnych problemów zdrowotnych, trudności w nauce, a nawet zaburzeń emocjonalnych. Dlatego nauczyciele, rodzice i opiekunowie powinni zjednoczyć się we wspólnym wysiłku na rzecz promowania zdrowych nawyków wśród dzieci i młodzieży. To działanie jednak nie może obyć się bez zwiększania świadomości na temat istniejących problemów.
Zagrożenia dla zdrowia
Niestety, żywność przetworzona oraz produkty bogate w cukry i tłuszcze trans dominują w diecie wielu dzieci i młodzieży. Są one łatwo dostępne i wygodne, lecz niestety ich regularne spożywanie niesie ze sobą poważne konsekwencje. Co powinniśmy wiedzieć o tych zagrożeniach?
- Nadmierna konsumpcja cukru. Produkty pełne cukru, takie jak np. słodycze, napoje gazowane czy niektóre przekąski, dostarczają jedynie „pustych kalorii”, a nie wartości odżywczych. Regularne i nadmierne spożywanie cukru prowadzi m.in. do:
- Żywność przetworzona. Jest bogata w tłuszcze trans, sól oraz sztuczne dodatki, a bardzo uboga w niezbędne składniki odżywcze. Jej regularne spożywanie może prowadzić do:
- nadwagi,
- otyłości,
- insulinooporności,
- cukrzycy typu 2,
- wahań nastroju,
- spadków energii,
- problemów z koncentracją.
- niedoborów witamin i minerałów mających znaczenie w prawidłowym rozwoju fizycznym i psychicznym dziecka,
- zwiększonego ryzyka otyłości,
- ryzyka chorób sercowo-naczyniowych,
- problemów z układem trawiennym.