STAN PRAWNY NA 27 LUTEGO 2024
Rola intendenta w szkole czy przedszkolu nie polega jedynie na organizacji wyżywienia uczniów i wychowanków czy dbaniu o zaopatrzenie kuchni. Zakres jego zadań może być znacznie szerszy. Intendent może skutecznie pomóc odciążyć innych pracowników placówki oświatowej, a zwłaszcza jej dyrektora.
Zgodnie z definicją słownikową intendent to „pracownik administracji, który zarządza działem gospodarczym jakiejś instytucji”. Zadania intendenta w szkole lub przedszkolu mogą więc obejmować także komponowanie jadłospisu, nadzór nad odpowiednim przygotowaniem posiłków oraz kontrolę przechowywania i rozliczanie zakupów produktów spożywczych.
Obowiązki intendenta związane z tworzeniem jadłospisu
Zadaniem intendenta podczas tworzenia menu dla dzieci jest zapewnienie tego, aby posiłki były zdrowe, zróżnicowane i dobrze zbilansowane. Właściwe odżywianie jest kluczowe dla prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży, dlatego intendent musi dbać o jakość składników oraz wartość odżywczą potraw. Ważne jest też odpowiednie urozmaicenie posiłków.
Intendent musi radzić sobie również z dietami dostosowanymi do specjalnych potrzeb dzieci (jeżeli takie uczęszczają do placówki), dlatego bardzo istotna jest wiedza z zakresu zdrowego żywienia. Współpracuje on ściśle z pracownikami kuchni, aby zapewnić, że przygotowywane posiłki są zgodne z określonymi standardami i wymogami żywieniowymi.
Intendent w przedszkolu/szkole jest także odpowiedzialny za zapewnienie artykułów potrzebnych do przygotowania posiłków. Przy opracowaniu menu musi on sporządzić ich listę, określając przy tym ilość potrzebnych składników oraz ich rodzaje. Zadaniem intendenta jest zachowanie stałego poziomu zapasów w magazynie – powinien on więc dbać o ciągłość dostaw produktów, aby uniknąć sytuacji, w której brakuje składników do przygotowania posiłku. Dlatego musi on regularnie sprawdzać stan zapasów i zlecać zakupy w odpowiednim czasie. Powinien też współpracować z dostawcami, aby dostawy zamówionych produktów były zgodne z ustalonym harmonogramem.
Nadzór nad pracą intendenta
Praca intendenta i warunki przygotowywania w posiłków w placówce są kontrolowane przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Podczas kontroli inspektorzy sanepidu sprawdzają, czy intendent przestrzega przepisów dotyczących higieny, bezpieczeństwa żywności oraz odpowiednich standardów sanitarnych. Sprawdzane są m.in. warunki przechowywania żywności, higiena osobista personelu kuchennego, stan i czystość pomieszczeń, stosowanie odpowiednich procedur mycia i dezynfekcji, a także rejestry i dokumentacja związana z żywnością.
Dokumentacja prowadzona przez intendenta