Dostęp do serwisu wygasł w dniu . Kliknij "wznów dostęp", aby nadal korzystać z bogactwa treści, eksperckiej wiedzy, wzorów, dokumentów i aktualności oświatowych.
Witaj na Platformie MM.
Zaloguj się, aby korzystać z dostępu do zakupionych serwisów.
Możesz również swobodnie przeglądać zasoby Platformy bez logowania, ale tylko w ograniczonej wersji demonstracyjnej.
Chcesz sprawdzić zawartość niezbędników i czasopism? Zyskaj 14 dni pełnego dostępu całkowicie za darmo i bez zobowiązań.
Instrukcja czyszczenia stołówki
Czyszczenie – kolejność czynności
Maszyny konwekcyjne oraz odkamienianie urządzeń:
1. Urządzenia.
2. Powierzchnie robocze.
3. Powierzchnie pionowe.
4. Posadzki.
Przygotowanie sprzętu czyszczącego
Zebranie całego sprzętu do czyszczenia oraz suchych ścierek:
1. Wyczyścić lub zdezynfekować szczotki.
2. Wyprać w pralce w temp. 95ºC wszystkie ścierki i nakładki nadające się do prania.
Sprzątanie
1. Umieścić produkty spożywcze w odpowiednich magazynach lub zamykanych szafkach.
2. Wyrzucić do odpowiednich pojemników produkty, których nie wolno przechowywać.
3. Usunąć największe zabrudzenia z urządzeń i powierzchni.
Kontrola czystości w kuchni
Kontrola stanu utrzymania higieny według odpowiedniej procedury opracowanego programu higienicznego.
Monitoring
Wprowadza się monitoring codziennych prac czyszczenia i dezynfekcji urządzeń i maszyn kuchennych.