Dostęp do serwisu wygasł w dniu . Kliknij "wznów dostęp", aby nadal korzystać z bogactwa treści, eksperckiej wiedzy, wzorów, dokumentów i aktualności oświatowych.
Witaj na Platformie MM.
Zaloguj się, aby korzystać z dostępu do zakupionych serwisów.
Możesz również swobodnie przeglądać zasoby Platformy bez logowania, ale tylko w ograniczonej wersji demonstracyjnej.
Chcesz sprawdzić zawartość niezbędników i czasopism? Zyskaj 14 dni pełnego dostępu całkowicie za darmo i bez zobowiązań.
Procedura weryfikacji systemu HACCP
§ 1
1. Procedura określa sposoby i metody przeprowadzania przeglądu i weryfikacji systemu HACCP.
2. Procedura ma za zadanie ocenę, czy system HACCP działa efektywnie w zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
3. Przegląd systemu HACCP to okresowo przeprowadzane czynności sprawdzające, czy opracowany i wdrożony system jest realizowany w praktyce.
4. Zarówno weryfikacja, jak i przegląd systemu muszą być dokumentowane, a wnioski z ich wyników powinny być brane pod uwagę przy modyfikacji systemu.
5. Procedura weryfikacji systemu HACCP powinna być przeprowadzana w szczególności:
1) po dokonaniu zmian procedury HACCP;
2) po wprowadzeniu nowych produktów żywnościowych;
3) w przypadku wystąpienia zaburzenia procesu technologicznego;
4) w przypadku wykrycia, że produkt żywnościowy oferowany mieszkańcom był potencjalnym źródłem zatrucia pokarmowego;
5) w momencie pojawienia się nowych informacji dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
§ 2
1. Przeglądu systemu HACCP należy dokonać na polecenie dyrektora, nie rzadziej niż raz do roku, w terminie wybranym przez dyrektora.
2. Przeglądu systemu HACCP dokonuje zespół powołany przez dyrektora, w składzie ustalonym przez dyrektora. W skład zespołu w szczególności wchodzą pracownicy odpowiedzialni za przyjmowanie żywności z zewnętrznych firm cateringowych.
3. Zespół dokonujący przeglądu systemu HACCP wybiera ze swojego grona przewodniczącego odpowiedzialnego za kierowanie pracą zespołu i przygotowanie harmonogramu pracy zespołu.
§ 3
1. Weryfikacja systemu HACCP obejmuje wypełnienie przez pracowników odpowiedzialnych za przygotowanie żywności formularza weryfikacji systemu HACCP oraz udzielenie odpowiedzi na pytania kontrolne. Formularz i lista pytań stanowią załączniki do niniejszej procedury.
2. Weryfikacja systemu HACCP kończy się sporządzeniem pisemnego raportu, który przedstawia się dyrektorowi przedszkola.