Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam
Procedura weryfikacji systemu HACCP § 1 1. Procedura określa sposoby i metody przeprowadzania przeglądu i weryfikacji systemu HACCP. 2. Procedura ma za zadanie ocenę, czy system HACCP działa efektywnie w zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. 3. Przegląd systemu HACCP to okresowo przeprowadzane czynności sprawdzające, czy opracowany i wdrożony system jest realizowany w praktyce. 4. Zarówno weryfikacja, jak i przegląd systemu muszą być dokumentowane, a wnioski z ich wyników powinny być brane pod uwagę przy modyfikacji systemu. 5. Procedura weryfikacji systemu HACCP powinna być przeprowadzana w szczególności: 1) po dokonaniu zmian procedury HACCP; 2) po wprowadzeniu nowych produktów żywnościowych; 3) w przypadku wystąpienia zaburzenia procesu technologicznego; 4) w przypadku wykrycia, że produkt żywnościowy oferowany mieszkańcom był potencjalnym źródłem zatrucia pokarmowego; 5) w momencie pojawienia się nowych informacji dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. § 2 1. Przeglądu systemu HACCP należy dokonać na polecenie dyrektora, nie rzadziej niż raz do roku, w terminie wybranym przez dyrektora. 2. Przeglądu systemu HACCP dokonuje zespół powołany przez dyrektora, w składzie ustalonym przez dyrektora. W skład zespołu w szczególności wchodzą pracownicy odpowiedzialni za przyjmowanie żywności z zewnętrznych firm cateringowych. 3. Zespół dokonujący przeglądu systemu HACCP wybiera ze swojego grona przewodniczącego odpowiedzialnego za kierowanie pracą zespołu i przygotowanie harmonogramu pracy zespołu. § 3 1. Weryfikacja systemu HACCP obejmuje wypełnienie przez pracowników odpowiedzialnych za przygotowanie żywności formularza weryfikacji systemu HACCP oraz udzielenie odpowiedzi na pytania kontrolne. Formularz i lista pytań stanowią załączniki do niniejszej procedury. 2. Weryfikacja systemu HACCP kończy się sporządzeniem pisemnego raportu, który przedstawia się dyrektorowi przedszkola.