Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Zarządzenie nr …………./…………. z dnia …………. dyrektora szkoły ………….. w sprawie wprowadzenia procedury bezpieczeństwa pracy stołówki i wydawania posiłków Na podstawie art. 68 ust. 1 pkt 6 Ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (t.j. Dz.U. z 2021 r. poz. 1082), w zw. z art. 8a ust. 5 pkt 2 Ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (t.j. Dz.U. z 2021 r. poz. 195), zarządza się, co następuje: § 1 Wprowadza się wewnętrzną procedurę bezpieczeństwa pracy stołówki i wydawania posiłków obowiązującą od 1 września 2021 r., stanowiącą załącznik do niniejszego zarządzenia. § 2 Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania. ……….. ............... (podpis dyrektora)   Załącznik Procedura bezpieczeństwa pracy stołówki i wydawania posiłków obowiązująca od 1 września 2021 r. § 1 1. Należy dopilnować, aby wszystkie osoby trzecie, w tym rodzice uczniów, które wchodzą do stołówki, dezynfekowały dłonie lub zakładały rękawiczki ochronne, miały zakryte usta i nos maseczką oraz nie przekraczały obowiązujących stref przebywania. Należy zapewnić regularne napełnianie dozowników z płynem do dezynfekcji. 2. Należy regularnie myć ręce wodą z mydłem oraz dopilnować, aby robili to uczniowie, w pierwszej kolejności po przyjściu do szkoły oraz szczególnie przed jedzeniem. 3. Powinna być zachowana odpowiednia odległość stanowisk pracy wynosząca min. 1,5 m, a jeśli to niemożliwe – zapewnienie środków ochrony osobistej. 4. Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, a także higieny osobistej. 5. W przypadku kontaktu z uczniami i innymi pracownikami szkoły pracownicy gastronomii powinni stosować maseczkę. 6. Osobom pracującym w kuchni i na stołówce zaleca się częste i dokładne mycie rąk wodą z mydłem albo dezynfekowanie osuszonych dłoni środkiem na bazie alkoholu (min. 60 proc.). § 2 1. Spożywanie posiłków powinno odbywać się w tych samych grupach i z zachowaniem dystansu. 2. Odległość między stolikami powinna wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika. 3. Dzieci mogą spożywać posiłki i napoje przyniesione z domu. Posiłki mogą być przynoszone w pojemnikach prywatnych i w nich spożywane. 4. Nie organizuje się poczęstunków oraz wspólnej degustacji potraw. § 3 1. Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60°C, lub je wyparzać. 2. W przypadku korzystania z cateringu od dostawców cateringu wymaga się pojemników i sztućców jednorazowych, w przypadku gdy nie jest możliwe zapewnienie właściwych warunków mycia naczyń i sztućców, porcjowania/nakładania dostarczonych posiłków. Należy zadbać o odpowiednie segregowanie zużytych pojemników i sztućców. 3. Należy usunąć dodatki (np. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetki) z obszaru sali jadalnej. Mogą być one wydawane tylko bezpośrednio przez obsługę. W stołówce należy zrezygnować z samoobsługi i dozowników do samodzielnego nalewania napojów. Dania i produkty muszą być podawane przez osobę do tego wyznaczoną / obsługę stołówki.