Dostęp do serwisu wygasł w dniu . Kliknij "wznów dostęp", aby nadal korzystać z bogactwa treści, eksperckiej wiedzy, wzorów, dokumentów i aktualności oświatowych.
Witaj na Platformie MM.
Zaloguj się, aby korzystać z dostępu do zakupionych serwisów.
Możesz również swobodnie przeglądać zasoby Platformy bez logowania, ale tylko w ograniczonej wersji demonstracyjnej.
Chcesz sprawdzić zawartość niezbędników i czasopism? Zyskaj 14 dni pełnego dostępu całkowicie za darmo i bez zobowiązań.
Instrukcja mycia i płukania
Podczas mycia i dezynfekcji należy przestrzegać następujących siedmiu kroków:
1. Usunąć większość brudu z powierzchni.
2. Spryskać powierzchnię środkiem rozpuszczającym tłuszcz – przed dezynfekcją zaleca się zawsze oczyszczenie powierzchni z tłuszczu. Pozbawiona tłuszczu powierzchnia umożliwia skuteczne działanie środka dezynfekującego, bez osłabiającego oddziaływania substancji tłuszczowych.
3. Płukanie – w przypadku środków używanych do mycia urządzeń mających kontakt z żywnością płukanie jest obowiązkowe, ze względu na wymagania prawne dotyczące materiałów stykających się z żywnością.
4. Spryskać powierzchnię środkiem dezynfekującym.
5. Poczekać pięć minut, aż środek zacznie działać – minimalny pięciominutowy czas działania jest konieczny. Tyle czasu potrzebuje środek dezynfekujący, aby rozpocząć oddziaływanie na bakterie. Niektóre środki grzybobójcze mają dłuższy czas działania. Należy uwzględnić parametry wskazane w instrukcji mycia, obowiązującej dla określonego środka dezynfekującego.
6. Przepłukać wodą pitną – w przypadku środków używanych do czyszczenia urządzeń mających kontakt z żywnością płukanie jest wymagane ustawowo.
7. Pozostawić do wyschnięcia – informacja „pozostawić do wyschnięcia” pojawia się często w instrukcjach producenta. Jeżeli produkt zostanie wytarty do sucha brudną ścierką, efekt dezynfekcji zostanie stracony. Ruchome części zdezynfekowanych urządzeń należy zabezpieczyć folią obkurczającą.