Dostęp do serwisu wygasł w dniu . Kliknij "wznów dostęp", aby nadal korzystać z bogactwa treści, eksperckiej wiedzy, wzorów, dokumentów i aktualności oświatowych.
Witaj na Platformie MM.
Zaloguj się, aby korzystać z dostępu do zakupionych serwisów.
Możesz również swobodnie przeglądać zasoby Platformy bez logowania, ale tylko w ograniczonej wersji demonstracyjnej.
Chcesz sprawdzić zawartość niezbędników i czasopism? Zyskaj 14 dni pełnego dostępu całkowicie za darmo i bez zobowiązań.
Wymagania higieniczno-sanitarne
Poniżej zamieszczona została lista sprawdzająca, czy zakład spełnia wymagania Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Zakład: …………………………………………………………………………….……………
Data: …………………………………………………………………………….………………
Lp. Pytanie Tak Nie Uwagi
1. Czy zakład:
Jest ogrodzony i zabezpieczony przed dostępem osób nieupoważnionych?
Czy w zakładzie przechowuje się zwierzęta?
Czy teren/drogi/place są utwardzone i uniemożliwiają gromadzenie się wody/błota?
Czy budynki i pomieszczenia zakładu:
Są w dobrym stanie technicznym?
Są odpowiednio przestrzenne?
Są zaprojektowane i zbudowane tak, aby możliwa była ich:
a) obsługa, czyszczenie i dezynfekcja?
b) ochrona przed zanieczyszczeniami z powietrza?
c) ochrona przed gromadzeniem brudu?
d) ochrona przed stykaniem się artykułów z materiałami toksycznymi, tworzeniem pleśni na powierzchni?
Umożliwiają stosowanie GHP, w tym:
a) ochrony przed zanieczyszczeniami krzyżowymi w trakcie operacji?
Czy przestrzega się:
a) zasad prawidłowego poruszania się osób z zewnątrz?
a) noszenia prawidłowej odzieży ochronnej na określonych stanowiskach pracy?
2. Czy zakład posiada odpowiednie warunki magazynowania w temperaturze kontrolowanej?
Czy istnieje możliwość monitorowania temperatury oraz wilgotności?
3. Czy zakład posiada kanalizację dostosowaną do jego potrzeb?
Czy odpady stykają się z obszarami czystymi?
Czy instalacje kanalizacji sanitarnej nie są podłączone do wewnętrznej kanalizacji technologicznej odprowadzającej ścieki poprodukcyjne?
Czy kanalizacyjne wpusty podłogowe są zabezpieczone kratkami i posiadają zamknięcia syfonowe i łatwe do oczyszczania osadniki?
Czy przewody instalacji wodnej, kanalizacyjnej, parowej oraz innych instalacji wewnętrznych oraz grzejników są gładkie i szczelne, o konstrukcji zapobiegającej opadaniu ewentualnych skroplin lub zanieczyszczeń na artykuły spożywcze?
Czy zakład ma na swoim terenie wydzielone miejsce do mycia środków transportu?
4. Czy w zakładzie znajduje się odpowiednia liczba umywalek do mycia rąk w miejscach, gdzie jest to konieczne ze względu na proces produkcji i obrotu?
5. Czy umywalki wyposażone są:
a) w zimną i ciepłą wodę?
b) w środki do mycia/dezynfekcji rąk i do ich higienicznego suszenia?
6. Czy w zakładzie znajduje się odpowiednia liczba sanitariatów wyposażonych w bieżącą wodę i podłączonych do instalacji kanalizacyjnej zapewniającej odprowadzanie ścieków na zewnątrz?
7. Czy sanitariaty wyposażone są w naturalną lub mechaniczną wentylację?
Czy drzwi sanitariatów nie otwierają się do pomieszczeń produkcyjnych?
Czy sanitariaty są zaopatrzone w przedsionki, wyposażone w umywalki, wieszaki na odzież oraz napisy informujące o konieczności umycia rąk przed wyjściem?
8. Czy zakład posiada odpowiednią naturalną lub mechaniczną wentylację wykluczającą możliwość przepływu powietrza z obszaru zanieczyszczonego do obszaru czystego?
9. Czy systemy wentylacyjne umożliwiają dostęp do filtrów i innych części wymagających wymiany i czyszczenia?
Czy usytuowanie nawiewu i wywiewu powietrza umożliwia swobodny ruch powietrza w całym pomieszczeniu, bez tworzenia się martwych stref?
Czy kierunek przepływu powietrza odbywa się od strony czystej czy brudnej?
10. Czy zakład wyposażony jest w odpowiednie naturalne lub sztuczne oświetlenie dostosowane do wykonywanych w nim czynności?
11. Czy punkty świetlne w strefie produkcyjnej zabezpieczone są przed rozpryskiem szkła?
12. Czy w zakładzie znajdują się szatnie dla pracowników z odpowiednim wyposażeniem (szafki)?
Czy umożliwia się gromadzenie oddzielnie odzieży czystej oraz brudnej (szafki dwudzielne)?