Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Wymagania higieniczno-sanitarne Poniżej zamieszczona została lista sprawdzająca, czy zakład spełnia wymagania Państwowej Inspekcji Sanitarnej Zakład: …………………………………………………………………………….…………… Data: …………………………………………………………………………….……………… Lp. Pytanie Tak Nie Uwagi 1. Czy zakład: Jest ogrodzony i zabezpieczony przed dostępem osób nieupoważnionych? Czy w zakładzie przechowuje się zwierzęta? Czy teren/drogi/place są utwardzone i uniemożliwiają gromadzenie się wody/błota? Czy budynki i pomieszczenia zakładu: Są w dobrym stanie technicznym? Są odpowiednio przestrzenne? Są zaprojektowane i zbudowane tak, aby możliwa była ich: a) obsługa, czyszczenie i dezynfekcja? b) ochrona przed zanieczyszczeniami z powietrza? c) ochrona przed gromadzeniem brudu? d) ochrona przed stykaniem się artykułów z materiałami toksycznymi, tworzeniem pleśni na powierzchni? Umożliwiają stosowanie GHP, w tym: a) ochrony przed zanieczyszczeniami krzyżowymi w trakcie operacji? Czy przestrzega się: a) zasad prawidłowego poruszania się osób z zewnątrz? a) noszenia prawidłowej odzieży ochronnej na określonych stanowiskach pracy? 2. Czy zakład posiada odpowiednie warunki magazynowania w temperaturze kontrolowanej? Czy istnieje możliwość monitorowania temperatury oraz wilgotności? 3. Czy zakład posiada kanalizację dostosowaną do jego potrzeb? Czy odpady stykają się z obszarami czystymi? Czy instalacje kanalizacji sanitarnej nie są podłączone do wewnętrznej kanalizacji technologicznej odprowadzającej ścieki poprodukcyjne? Czy kanalizacyjne wpusty podłogowe są zabezpieczone kratkami i posiadają zamknięcia syfonowe i łatwe do oczyszczania osadniki? Czy przewody instalacji wodnej, kanalizacyjnej, parowej oraz innych instalacji wewnętrznych oraz grzejników są gładkie i szczelne, o konstrukcji zapobiegającej opadaniu ewentualnych skroplin lub zanieczyszczeń na artykuły spożywcze? Czy zakład ma na swoim terenie wydzielone miejsce do mycia środków transportu? 4. Czy w zakładzie znajduje się odpowiednia liczba umywalek do mycia rąk w miejscach, gdzie jest to konieczne ze względu na proces produkcji i obrotu? 5. Czy umywalki wyposażone są: a) w zimną i ciepłą wodę? b) w środki do mycia/dezynfekcji rąk i do ich higienicznego suszenia? 6. Czy w zakładzie znajduje się odpowiednia liczba sanitariatów wyposażonych w bieżącą wodę i podłączonych do instalacji kanalizacyjnej zapewniającej odprowadzanie ścieków na zewnątrz? 7. Czy sanitariaty wyposażone są w naturalną lub mechaniczną wentylację? Czy drzwi sanitariatów nie otwierają się do pomieszczeń produkcyjnych? Czy sanitariaty są zaopatrzone w przedsionki, wyposażone w umywalki, wieszaki na odzież oraz napisy informujące o konieczności umycia rąk przed wyjściem? 8. Czy zakład posiada odpowiednią naturalną lub mechaniczną wentylację wykluczającą możliwość przepływu powietrza z obszaru zanieczyszczonego do obszaru czystego? 9. Czy systemy wentylacyjne umożliwiają dostęp do filtrów i innych części wymagających wymiany i czyszczenia? Czy usytuowanie nawiewu i wywiewu powietrza umożliwia swobodny ruch powietrza w całym pomieszczeniu, bez tworzenia się martwych stref? Czy kierunek przepływu powietrza odbywa się od strony czystej czy brudnej? 10. Czy zakład wyposażony jest w odpowiednie naturalne lub sztuczne oświetlenie dostosowane do wykonywanych w nim czynności? 11. Czy punkty świetlne w strefie produkcyjnej zabezpieczone są przed rozpryskiem szkła? 12. Czy w zakładzie znajdują się szatnie dla pracowników z odpowiednim wyposażeniem (szafki)? Czy umożliwia się gromadzenie oddzielnie odzieży czystej oraz brudnej (szafki dwudzielne)?