Dostęp do serwisu wygasł w dniu . Kliknij "wznów dostęp", aby nadal korzystać z bogactwa treści, eksperckiej wiedzy, wzorów, dokumentów i aktualności oświatowych.
Witaj na Platformie MM.
Zaloguj się, aby korzystać z dostępu do zakupionych serwisów.
Możesz również swobodnie przeglądać zasoby Platformy bez logowania, ale tylko w ograniczonej wersji demonstracyjnej.
Chcesz sprawdzić zawartość niezbędników i czasopism? Zyskaj 14 dni pełnego dostępu całkowicie za darmo i bez zobowiązań.
Załącznik 1
Procedura bezpieczeństwa dotycząca zapobiegania i przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się COVID-19 wśród uczniów, rodziców i pracowników szkoły w trakcie prowadzonych w szkole zajęć edukacji wczesnoszkolnej
§ 1
Postanowienia ogólne
1. Niniejsza procedura powstała w oparciu o wytyczne Ministra Zdrowia, Głównego Inspektora Sanitarnego oraz Ministra Edukacji Narodowej z dnia 15 maja 2020 r.
2. Celem procedury jest zminimalizowanie ryzyka wystąpienia zakażenia wirusem SARS-CoV-2 wywołującym chorobę COVID-19 wśród uczniów, rodziców oraz pracowników szkoły w trakcie prowadzonych w niej zajęć edukacji wczesnoszkolnej.
§ 2
Sposób organizowania zajęć
1. Nauczyciele prowadzący zajęcia z przyporządkowanymi im grupami powinni zadbać o to, by zajęcia odbywały się wyłącznie w wyznaczonych poszczególnym grupom salach. Zabronione jest prowadzenie zajęć z uczniami z różnych grup lub przemieszczanie się uczniów między poszczególnymi grupami.
2. Zajęcia powinny być tak organizowane i koordynowane, by utrudnić ryzyko stykania się ze sobą poszczególnych grup uczniów (w tym w trakcie przyjmowania grup na zajęcia do szkoły, przerw, zajęć na boisku lub w trakcie opuszczania szkoły po zakończonych zajęciach).
3. W sali może przebywać do 12 uczniów, a w uzasadnionych przypadkach, za zgodą organu prowadzącego, można zwiększyć liczbę uczniów w sali do 14, z zastrzeżeniem ust. 3.
4. Minimalna przestrzeń do prowadzenia zajęć w sali nie może być mniejsza niż 4 m² na 1 osobę (uczniów i nauczycieli).
5. Do przestrzeni, o której mowa w ust. 3 nie wlicza się pomieszczeń kuchni, zbiorowego żywienia, pomieszczeń pomocniczych, w tym ciągów komunikacji wewnętrznej, pomieszczeń porządkowych, magazynowych, higieniczno-sanitarnych. Powierzchnię każdej sali wylicza się z uwzględnieniem mebli oraz innych sprzętów znajdujących się w niej.
6. Zabronione jest organizowanie zajęć z udziałem osób niebędących nauczycielami szkoły.
7. W sali odległości pomiędzy stanowiskami dla uczniów powinny wynosić minimum 1,5 m (przy czym tylko jeden uczeń powinien siedzieć przy jednej ławce).
8. Uczniowie powinni posiadać własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć powinny znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we własnej szafce ucznia. Należy poprosić uczniów, by nie wymieniali się przyborami szkolnymi między sobą. W przypadku gdy uczeń zgłasza brak w przyborach szkolnych, powinien zostać uzupełniony za pośrednictwem nauczyciela prowadzącego zajęcia, który powinien dostarczyć wcześniej zdezynfekowane przybory.
9. Należy poprosić uczniów, by nie przynosili do szkoły zbędnych przedmiotów (nie służących realizacji zajęć).
10. Nauczyciele mogą pozwalać uczniom na korzystanie z boiska szkolnego oraz spędzać czas na świeżym powietrzu na terenie szkoły, przy zachowaniu zmianowości grup i dystansu między nimi (na boisku mogą przebywać jednocześnie dwie grupy zachowujące względem siebie odpowiedni dystans). Po zakończeniu zajęć na boisku personel sprzątający musi dokonać dezynfekcji i czyszczenia znajdującego się na nim sprzętu, używając detergentu. Zabrania się korzystania z boiska przez osoby trzecie.
11. Zabrania się organizowania wyjść z uczniami poza teren szkoły – w tym szczególnie spacerów lub wycieczek.
12. Nauczyciele powinni poprosić uczniów, by ograniczyli aktywność sprzyjającą bliskiemu kontaktowi między nimi.
13. Sale, w których organizowane są zajęcia z uczniami, powinny być wietrzone przez nauczyciela sprawującego opiekę nad daną grupą, co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć.
14. Dopuszcza się prowadzenie zajęć na sali gimnastycznej z udziałem dwóch grup uczniów. Po każdych zajęciach personel odpowiedzialny za sprzątanie powinien w odpowiedni sposób umyć lub zdezynfekować używany sprzęt sportowy oraz podłogę.
15. Nauczyciel prowadzący powinien organizować przerwę w zajęciach ze swoją grupą w odstępach czasowych adekwatnych do potrzeb uczniów, jednak nie rzadziej niż co 45 min. Grupa powinna spędzać przerwy pod nadzorem nauczyciela sprawującego nad nią opiekę. W przypadku gdy nauczyciel jest zmuszony zostawić na chwilę uczniów, powinien poprosić o zastępstwo innego pracownika szkoły.
16. Personel sprzątający wyznaczy w szatni co drugi boks, który może być wykorzystywany przez uczniów.
17. Personel sprzątający jest odpowiedzialny za koordynowanie sposobu korzystania przez uczniów z szatni tak, aby nie dopuścić do gromadzenia się w niej większych grup uczniów (optymalnie powinno być to nie więcej niż 1 osoba na 4 m2 powierzchni szatni).
18. Dyrektor jest odpowiedzialny za zebranie od rodziców uczniów informacji w zakresie bieżących potrzeb dotyczących opieki świetlicowej, a następnie ustala godziny pracy świetlicy. Zajęcia są organizowane dla uczniów, których rodzice zgłosili taką potrzebę. Nauczyciel prowadzący zajęcia w świetlicy powinien zadbać, by w świetlicy szkolnej znajdowała się nie więcej niż 1 osoba na 4m2 powierzchni. W razie potrzeby nauczyciel może wyznaczyć do prowadzenia zajęć świetlicowych inną salę, tak aby spełniony został powyższy warunek liczebności uczniów, natomiast należy zadbać o to, aby w każdej sali znajdował się przez cały nauczyciel sprawujący opiekę nad uczniami.
19. Nauczyciele i pracownicy niepedagogiczni powinni zachowywać dystans społeczny między sobą, w każdej przestrzeni szkoły, wynoszący minimum 1,5 m.
§ 3
Podejmowanie czynności higieniczno-sanitarnych
1. Przy wejściu do szkoły znajduje się płyn do dezynfekcji rąk (wraz z informacją o obligatoryjnym dezynfekowaniu rąk przez osoby wchodzące do szkoły), z którego obowiązana jest skorzystać każda osoba wchodząca do szkoły. Zobowiązuje się personel sprzątający do regularnego sprawdzania stanu pojemnika z płynem i uzupełniania go w razie potrzeby.
2. Zobowiązuje się personel sprzątający do regularnego wykonywania prac porządkowych, w tym szczególnie czyszczenia ciągów komunikacyjnych, a także dezynfekowania co 3 h toalet i powierzchni dotykowych: poręczy, klamek, włączników światła, uchwytów, krzeseł i powierzchni płaskich, w tym blatów stołów w salach i pomieszczeniach do spożywania posiłków, a także klawiatur komputerowych. Przeprowadzenie prac porządkowych należy odnotować w harmonogramie prac porządkowych na dany dzień, zawieszonym na tablicy ogłoszeń.
3. Przeprowadzając dezynfekcję, należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, tak, aby uczniowie i pracownicy szkoły nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.
4. Nauczyciele usuwają z sal, w których odbywają się zajęcia, z przedmioty i sprzęty, które nie mogą zostać w sposób skuteczny zdezynfekowane – ze względu na materiał, z którego są wykonane bądź kształt, ułatwiający gromadzenie się zabrudzeń. Przybory do ćwiczeń (piłki, skakanki, obręcze itp.) wykorzystywane podczas zajęć należy dokładnie czyścić lub dezynfekować.
5. Pracownicy szkoły powinni regularnie myć ręce wodą z mydłem oraz powinni dopilnować, aby robili to uczniowie – szczególnie po przyjściu do szkoły, przed jedzeniem i po powrocie ze świeżego powietrza oraz po skorzystaniu z toalety.
6. W szkole nie ma obowiązku zakrywania ust i nosa – zarówno przez uczniów, jak i nauczycieli. Nie ma jednak przeszkód, aby korzystać z takiej formy zabezpieczenia.
7. Personel sprzątający zadba, aby w pomieszczeniach higieniczno-sanitarnych znajdowały się plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk – instrukcje.
8. Pracownicy z objawami choroby obowiązani są skorzystać z opieki medycznej i powinni unikać przychodzenia do pracy.
9. Personel kuchenny, a także pracownicy administracji powinni ograniczyć kontakt z uczniami oraz nauczycielami.
10. Wszyscy pracownicy szkoły muszą być zaopatrzeni w indywidualne środki ochrony osobistej – jednorazowe rękawiczki, osłonę na usta i nos. Dyrektor wyznacza ....................................................... – jako osobę odpowiedzialną za uzupełnianie ewentualnych braków w powyższych środkach.
§ 4
Przygotowywanie i spożywanie posiłków
1. Zainstalowana w szkole fontanna wody pitnej zostaje wyłączona do odwołania. Korzystanie przez uczniów z dystrybutora wody pitnej odbywa się pod nadzorem nauczyciela sprawującego bieżącą opiekę.
2. W trakcie pracy przy organizacji żywienia, personel szkoły powinien w miarę możliwości zachować odległość między poszczególnymi stanowiskami pracy. Jeżeli jest to niemożliwe – pracownicy są obowiązani do stosowania środków ochrony osobistej, płynów dezynfekujących do czyszczenia powierzchni i sprzętów. Szczególną uwagę powinni zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny, mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.
3. Posiłki powinny być spożywane w miejscach do tego przeznaczonych, w miarę możliwości w mniejszych grupach uczniów, na zasadzie zmianowości.
4. Osoba odpowiedzialna za podawanie uczniom posiłków obowiązana jest do przeprowadzenia wcześniej dezynfekcji powierzchni, na której spożywany jest posiłek, a także sprzętów służących uczniom do jego spożycia.
5. Po każdym posiłku blaty, stoły i poręcze krzeseł są dezynfekowane przez personel sprzątający. Brudne naczynia i sztućce powinny być umyte w zmywarce z dodatkiem detergentu temperaturze co najmniej 60C lub wyparzone.
§ 5
Kontakt z osobami trzecimi
1. Do odwołania należy ograniczyć bezpośredni kontakt z osobami trzecimi do niezbędnego minimum.
2. W przypadku konieczności bezpośredniego kontaktu z osobą trzecią np. z dostawcą cateringu bądź kurierem, pracownik szkoły powinien pamiętać o konieczności zachowania, w miarę możliwości, odległości co najmniej 2 m, a także o skorzystaniu ze środków ochrony osobistej – rękawiczek oraz maseczki ochronnej lub przyłbicy. Osoby trzecie nie powinny mieć bezpośredniego kontaktu z uczniami.
3. Przebywanie osób spoza szkoły w budynku może mieć miejsce wyłącznie w wyznaczonym do tego obszarze: ....................................................................... i tylko pod warunkiem korzystania ze środków ochrony osobistej (dezynfekcja rąk lub rękawiczki, osłona ust i nosa).
4. Po każdym kontakcie z osobami trzecimi należy dezynfekować ręce, zwłaszcza, jeżeli osoba taka wykazywała objawy chorobowe. W przypadku stosowania rękawiczek powinny być często zmieniane. Należy unikać dotykania twarzy i oczu w trakcie noszenia rękawiczek.
5. W przypadku odbioru posiłków należy upewnić się, że pojemniki transportowe były w dobrym stanie i nieuszkodzone.
§ 6
Przyprowadzanie i odbiór uczniów
1. Do szkoły może uczęszczać wyłącznie uczeń zdrowy, bez objawów chorobowych sugerujących chorobę zakaźną COVID-19. W przypadku wątpliwości jest możliwe dokonanie pomiaru temperatury przy pomocy termometru bezdotykowego (by dokonać pomiaru temperatury ciała ucznia należy uzyskać zgodę rodziców lub opiekunów, jednak w przypadku niewyrażenia takiej zgody szkoła zastrzega sobie możliwość nieprzyjęcia ucznia na zajęcia).
2. W przypadku podejrzenia, że uczeń nie jest zdrowy, nauczyciel informuje dyrektora, który podejmuje ostateczną decyzję w sprawie przyjęcia ucznia na zajęcia w danym dniu.
3. Nauczyciele regularnie przypominają rodzicom o konieczności przyprowadzania do szkoły wyłącznie uczniów zdrowych, a także o nieposyłaniu do szkoły uczniów, jeżeli w domu przebywa ktoś na kwarantannie lub w izolacji – w takim przypadku uczeń nie powinien uczęszczać na zajęcia.
4. Rodzice i opiekunowie przyprowadzający i odbierający ucznia ze szkoły powinni zachować dystans społeczny wobec pracowników szkoły, jak i innych uczniów i ich rodziców wynoszący minimum 2 m.
5. Rodzice mogą wchodzić z uczniami wyłącznie do obowiązującej strefy przebywania w przestrzeni wspólnej szkoły (z zachowaniem zasady – 1 rodzic z 1 uczniem jednocześnie lub w odstępie 2 m od kolejnego rodzica z uczniem).
6. Rodzice i opiekunowie przyprowadzający ucznia do szkoły oraz odbierający go ze szkoły muszą posiadać i stosować środki ochrony osobistej (maseczki lub przyłbice, jednorazowe rękawiczki, odkażanie rąk przed wejściem do szkoły) zarówno podczas odprowadzania i odbierania uczniów, jak również w trakcie przebywania w obowiązującej strefie przebywania wspólnego szkoły.
7. Uczniowie powinni być przyprowadzani i odbierani ze szkoły wyłącznie przez osoby zdrowe.
§ 7
Pozostałe regulacje
1. Informacje organizacyjne dotyczące zapobiegania i przeciwdziałania COVID-19 będą przekazywane rodzicom przez wiadomości SMS na podane przez nich numery telefonów komórkowych, a także przez cyfrową platformę edukacyjną wykorzystywaną w szkole.
2. Na tablicy informacyjnej znajdują się aktualne numery telefonów do: organu prowadzącego, kuratora oświaty, stacji sanitarno-epidemiologicznej oraz służb medycznych, z którymi należy się kontaktować w przypadku stwierdzenia u osób przebywających w szkole objawów chorobowych.
3. Z treścią niniejszej procedury zaznajamia się pracowników szkoły, rodziców i opiekunów prawnych uczniów, a także, w niezbędnym zakresie, samych uczniów.