Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

……………………………. ……….…………...……………. r. (pieczęć zakładu pracy) (miejscowość, data) Zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności dla Pani/a……………………………………………………………………..………………… zatrudnionej/go na stanowisku pracy: kucharka w …………………………………………………………..…………………………………… Podległość służbowa Pani/a bezpośrednim przełożonym jest: Dyrektor Szkoły/Przedszkola .………………………………………………………………………………………………. Zakres obowiązków 1. Przestrzeganie obowiązujących przepisów prawa, BHP, przepisów przeciwpożarowych oraz regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku. 2. Uczestniczenie w obligatoryjnych szkoleniach z zakresu BHP. 3. Stosowanie środków ochrony zbiorowej, przydzielonych środków ochrony indywidualnej oraz obuwia i odzieży roboczej. 4. Poddawanie się wstępnym, okresowym i kontrolnym oraz innym zaleconym badaniom lekarskim. 5. Przestrzeganie tajemnicy służbowej określonej w odrębnych przepisach. 6. Przestrzeganie zasad współżycia społecznego obowiązujących w placówce. 7. Prowadzenie wymaganej dokumentacji związanej z wykonywaną pracą. 8. Stosowanie się do poleceń przełożonych dotyczących pracy, jeżeli nie pozostają w sprzeczności z prawem lub umową o pracę. 9. Przygotowywanie posiłków. 10. Uczestniczenie w planowaniu jadłospisów. 11. Pobieranie produktów spożywczych z magazynu w ilościach przewidzianych recepturą i odpowiednie zabezpieczenie ich do momentu użycia. 12. Przestrzeganie właściwego podziału pracy w kuchni i nadzorowanie jej wykonania. 13. Przestrzeganie zasad technologii sporządzania posiłków i higieniczno-sanitarnych wynikających z HACCP. 14. Dbanie o powierzony sprzęt oraz ład i porządek w miejscu pracy. Zakres uprawnień 1. Wydawanie poleceń pomocy kuchennej. 2. Bezpośrednie ustalenia z dietetykiem dotyczące jadłospisu. 3. Ustalanie wydatków z księgowością. 4. Żądanie opuszczenia pomieszczeń kuchennych przez osoby nieupoważnione do przebywania w tych pomieszczeniach. 5. Korzystanie z przywilejów wynikających ze stosunku pracy. Zakres odpowiedzialności 1. Przestrzeganie receptury przygotowywanych posiłków. 2. Racjonalne wykorzystanie produktów spożywczych. 3. Porcjowanie posiłków zgodnie z normami żywienia. 4. Zgodność kaloryczna przygotowanych posiłków z ich zaplanowaną wartością. 5. Przygotowanie i przechowywanie próbek pokarmowych zgodnie z zaleceniami stacji sanitarno-epidemiologicznej. 6. Dbałość o czystość w kuchni i wszystkich urządzeń. …………………………………. (data i podpis pracownika) …..……………………….…. (podpis pracodawcy)