Dostęp do serwisu wygasł w dniu . Kliknij "wznów dostęp", aby nadal korzystać z bogactwa treści, eksperckiej wiedzy, wzorów, dokumentów i aktualności oświatowych.
Witaj na Platformie MM.
Zaloguj się, aby korzystać z dostępu do zakupionych serwisów.
Możesz również swobodnie przeglądać zasoby Platformy bez logowania, ale tylko w ograniczonej wersji demonstracyjnej.
Chcesz sprawdzić zawartość niezbędników i czasopism? Zyskaj 14 dni pełnego dostępu całkowicie za darmo i bez zobowiązań.
……………………………. ……….…………...……………. r.
(pieczęć zakładu pracy) (miejscowość, data)
Zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności
dla Pani/a……………………………………………………………………..…………………
zatrudnionej/go na stanowisku pracy: kucharka
w …………………………………………………………..……………………………………
Podległość służbowa
Pani/a bezpośrednim przełożonym jest: Dyrektor Szkoły/Przedszkola .……………………………………………………………………………………………….
Zakres obowiązków
1. Przestrzeganie obowiązujących przepisów prawa, BHP, przepisów przeciwpożarowych oraz regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku.
2. Uczestniczenie w obligatoryjnych szkoleniach z zakresu BHP.
3. Stosowanie środków ochrony zbiorowej, przydzielonych środków ochrony indywidualnej oraz obuwia i odzieży roboczej.
4. Poddawanie się wstępnym, okresowym i kontrolnym oraz innym zaleconym badaniom lekarskim.
5. Przestrzeganie tajemnicy służbowej określonej w odrębnych przepisach.
6. Przestrzeganie zasad współżycia społecznego obowiązujących w placówce.
7. Prowadzenie wymaganej dokumentacji związanej z wykonywaną pracą.
8. Stosowanie się do poleceń przełożonych dotyczących pracy, jeżeli nie pozostają w sprzeczności z prawem lub umową o pracę.
9. Przygotowywanie posiłków.
10. Uczestniczenie w planowaniu jadłospisów.
11. Pobieranie produktów spożywczych z magazynu w ilościach przewidzianych recepturą i odpowiednie zabezpieczenie ich do momentu użycia.
12. Przestrzeganie właściwego podziału pracy w kuchni i nadzorowanie jej wykonania.
13. Przestrzeganie zasad technologii sporządzania posiłków i higieniczno-sanitarnych wynikających z HACCP.
14. Dbanie o powierzony sprzęt oraz ład i porządek w miejscu pracy.
Zakres uprawnień
1. Wydawanie poleceń pomocy kuchennej.
2. Bezpośrednie ustalenia z dietetykiem dotyczące jadłospisu.
3. Ustalanie wydatków z księgowością.
4. Żądanie opuszczenia pomieszczeń kuchennych przez osoby nieupoważnione do przebywania w tych pomieszczeniach.
5. Korzystanie z przywilejów wynikających ze stosunku pracy.
Zakres odpowiedzialności
1. Przestrzeganie receptury przygotowywanych posiłków.
2. Racjonalne wykorzystanie produktów spożywczych.
3. Porcjowanie posiłków zgodnie z normami żywienia.
4. Zgodność kaloryczna przygotowanych posiłków z ich zaplanowaną wartością.
5. Przygotowanie i przechowywanie próbek pokarmowych zgodnie z zaleceniami stacji sanitarno-epidemiologicznej.
6. Dbałość o czystość w kuchni i wszystkich urządzeń.
…………………………………. (data i podpis pracownika) …..……………………….….
(podpis pracodawcy)