Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Instrukcja mycia i dezynfekcji pomieszczeń, urządzeń i sprzętu należących do kuchni Mycie i dezynfekcja to jeden ze sposobów obrony przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Czynności te mają szczególne znaczenie higieniczne. Należy zatem: 1. Codziennie: 1) przeprowadzić mycie i dezynfekcję aparatury, sprzętu, naczyń, zlewozmywaków, umywalek, wpustów podłogowych, podłóg, lamperii, glazury, muszli klozetowych, pojemników na odpadki, 2) urządzenia oraz sprzęt do dezynfekcji (jeżeli instrukcja na opakowaniu środka nie określa inaczej) przygotować w następujący sposób: a) rozmontować, usunąć resztki żywności, wstępnie umyć w gorącej wodzie, a następnie ponownie umyć w gorącej wodzie z detergentem, opłukać, osuszyć, wydezynfekować, po czym jeszcze raz opłukać i osuszyć; wskazane środki dezynfekujące: ........................................................................................................... (wymienić jakie) b) zebrać i usunąć wszelkie odpadki i zmiotki z pomieszczeń obiektu i otaczającego terenu. 2. Raz na dwa tygodnie: 1) wymyć okna, klosze, urządzenia chłodnicze, odkurzyć ściany i sufity oraz uporządkować szafki na odzież ochronną. 3. Raz w roku: 1) wymalować ściany i sufity, usunąć wszelkie uszkodzenia i ubytki, naprawić stolarkę okienną i drzwiową. 4. Inne zalecenia: 1) sprzęt oraz środki do mycia urządzeń sanitarnych powinny być przechowywane w wydzielonym miejscu, 2) personel należy zaopatrzyć w trzy zmiany odzieży ochronnej; jedna ze zmian ma się znajdować w szatni, 3) umywalki muszą być zaopatrzone w ręczniki jednorazowego użytku (ewentualnie w suszarkę do rąk), mydło dezynfekujące w płynie oraz szczoteczkę do rąk, 4) apteczka pierwszej pomocy musi być w pełni wyposażona. Przestrzeganie powyższych obowiązków nadzoruje: .................................................................. (opracował) (zatwierdził)