Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Czy wiesz, że...? Opracował: Paweł Jankowski, absolwent psychologii na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu; pracował z chorującymi psychicznie i osobami z niepełnosprawnościami intelektualnymi; interesuje się psychologią społeczną, zaburzeniami osobowości i psychologią uzależnień Choroba Alzheimera dotyka ponad 47 milionów ludzi na całym świecie. To więcej niż liczba obywateli zamieszkujących nasz kraj. Oznacza to, że mamy do czynienia z chorobą wręcz cywilizacyjną. Należy dodać, że w warunkach współczesnych, gdy długość życia jest coraz większa, objawy alzheimera są znacznie bardziej widoczne niż dawniej. Powód? Ryzyko zachorowania na alzheimera (i inne choroby typu otępiennego) zwiększa się po 65. roku życia. Z danych, jakie w 2015 r. przedstawiła Światowa Organizacja Zdrowia, wynika, że do 2050 r. całkowita liczba osób z chorobą Alzheimera będzie wynosić 135,5 miliona! Czy jest się czego obawiać? Z pewnością tak – choroba Alzheimera oznacza w najlepszym wypadku obniżenie sprawności intelektualnej i procesów poznawczych, a w najgorszym – totalną dezorganizację życia psychicznego i wykluczenie społeczne. Jak w takim razie możemy się przed nią bronić? Dean i Ayesha Sherzai to amerykańscy specjaliści z zakresu chorób neurodegeneracyjnych, którzy stworzyli nowatorski plan NEURO uwzględniający zdrowe nawyki w profilaktyce alzheimera. Naukowcy twierdzą, że związane z alzheimerem złogi amyloidu oraz splątki neurofibrynalne białka tau, które powstają w mózgu, tylko częściowo uwarunkowane są genetycznie. Na ich rozwój ma wpływ także niezdrowa dieta, brak ruchu czy zaburzona higiena snu. Autorzy powyższej koncepcji twierdzą, że najważniejsze w profilaktyce alzheimera są takie czynniki, jak: zdrowa dieta roślinna bogata w kwasy omega-3 i z ograniczoną ilością produktów pochodzenia zwierzęcego, sen w wymiarze 7–8 godzin na dobę czy… działania prospołeczne. Do głównych winowajców współtworzących ryzyko zachorowania na alzheimera badacze zaliczają także palenie, cukier, otyłość, stres, nadciśnienie czy nadużywanie alkoholu. Wszystkie wspomniane czynniki szkodzące związane są z zaburzeniami metabolizmu glukozy i lipidów, stanów zapalnych czy oksydacji, zaś procesy te mogą odpowiadać za ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.