Dostęp do serwisu wygasł w dniu . Kliknij "wznów dostęp", aby nadal korzystać z bogactwa treści, eksperckiej wiedzy, wzorów, dokumentów i aktualności oświatowych.
Witaj na Platformie MM.
Zaloguj się, aby korzystać z dostępu do zakupionych serwisów.
Możesz również swobodnie przeglądać zasoby Platformy bez logowania, ale tylko w ograniczonej wersji demonstracyjnej.
Chcesz sprawdzić zawartość niezbędników i czasopism? Zyskaj 14 dni pełnego dostępu całkowicie za darmo i bez zobowiązań.
SAŁATKA Z PORA I SZYNKI KONSERWOWEJ
przepis dla grupy 25-osobowej
SKŁADNIKI:
· 20 dag szynki konserwowej
· 1 por (biała część)
· puszka kukurydzy
· słoik selera konserwowego
· 5 jajek
· 5 łyżek majonezu (najlepiej kielecki lub
samodzielnie wykonany: jajko, łyżeczka
musztardy, 2 łyżki białego octu winnego,
350 ml oleju roślinnego, np. słonecznikowego,
szczypta soli i pieprzu – jajko wbić do miski,
dodać sól, pieprz, musztardę i ocet, miksować
na niskich obrotach, wlewając powoli olej)
· sól
· pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
· Szynkę konserwową kroimy w kostkę.
· Białą część pora kroimy w paski.
· Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę.
· Do miski wrzucamy składniki: pokrojoną w kostkę szynkę konserwową, pokrojonego w paski i sparzonego pora,
pokrojone w kostkę jajka, odsączoną kukurydzę i odsączony seler konserwowy.
· Składniki mieszamy z pięcioma łyżkami majonezu, dodajemy sól i pieprz dla wzbogacenia smaku.