Dostęp do serwisu wygasł w dniu . Kliknij "wznów dostęp", aby nadal korzystać z bogactwa treści, eksperckiej wiedzy, wzorów, dokumentów i aktualności oświatowych.
Witaj na Platformie MM.
Zaloguj się, aby korzystać z dostępu do zakupionych serwisów.
Możesz również swobodnie przeglądać zasoby Platformy bez logowania, ale tylko w ograniczonej wersji demonstracyjnej.
Chcesz sprawdzić zawartość niezbędników i czasopism? Zyskaj 14 dni pełnego dostępu całkowicie za darmo i bez zobowiązań.
OGÓRKI KISZONE
przepis na 5 słoików 1-litrowych
SKŁADNIKI:
· ogórki zielone
· opakowanie ziela angielskiego
· opakowanie liścia laurowego
· 2 główki czosnku
· koper
· świeży chrzan
· sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
· Ogórki myjemy, układamy pionowo
i ciasno w słoikach (czystych,
suchych). Czosnek i chrzan obieramy.
Do każdego litrowego słoika wkładamy: po 2–3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą, ziele
angielskie i liść laurowy.
· Przygotowujemy zalewę (potrzeba ok. 0,5 litra zalewy na 1-litrowy słoik). Zagotowujemy odpowiednią ilość
wody. Wsypujemy sól do przetworów: „kopiasta” łyżka na litr wody.
· Wrzątek wlewamy do przygotowanych słoików i natychmiast zakręcamy. Ogórki muszą być w całości
zanurzone w zalewie. Zwróćmy uwagę, by przy zakręcaniu krawędź górna słoika, jak i zakrętka były suche.
· Gorące słoiki przykrywamy kocem na ok. 12 godzin, co zapewni dobre zawekowanie. Później należy odstawić
słoiki do piwnicy (lub ciemnego, chłodnego miejsca).