Dostęp do serwisu wygasł w dniu . Kliknij "wznów dostęp", aby nadal korzystać z bogactwa treści, eksperckiej wiedzy, wzorów, dokumentów i aktualności oświatowych.
Witaj na Platformie MM.
Zaloguj się, aby korzystać z dostępu do zakupionych serwisów.
Możesz również swobodnie przeglądać zasoby Platformy bez logowania, ale tylko w ograniczonej wersji demonstracyjnej.
Chcesz sprawdzić zawartość niezbędników i czasopism? Zyskaj 14 dni pełnego dostępu całkowicie za darmo i bez zobowiązań.
Jak nakarmić mózg?
Opracowała: Kinga Bartkowiak, absolwentka etnologii, copywriterka, blogerka. Miłośniczka zdrowego stylu
życia, jogi i medytacji
Idąc do sklepu, najczęściej wybieramy to, co lubimy. Jednak niewielu z nas ma nawyk
sprawdzania składu produktów, ich pochodzenia czy wartości odżywczych. Choć intuicyjnie
wiemy, które artykuły są zdrowsze, a których należy unikać, rzadko kiedy zastanawiamy się,
jaka dieta będzie najlepsza dla centrum dowodzenia całego naszego organizmu, czyli dla
mózgu. Warto wiedzieć, jak karmić swój mózg, aby nie brakowało nam koncentracji
i dobrego humoru.
Ile energii potrzebuje mózg?
Na nasze nieszczęście mózg sam nie wytwarza i nie magazynuje energii, ale zużywa jej aż
20 proc. z pożywienia, które dostarczamy całemu ciału. Ta ilość może się zwiększać bądź
zmniejszać w zależności od sytuacji, w jakiej się znajdujemy. W czasie snu mózg jest
w stanie spoczynku, więc potrzebuje mniej energii, jednak nie jest też całkiem wyłączony.
Z kolei każdy większy wysiłek umysłowy (praca, nauka, aktywność twórcza) bądź stres
powodują, że nasz umysł pracuje na zwiększonych obrotach. Konieczna jest wtedy większa
dawka „paliwa”.
Mózg lubi cukier
Wiele osób może być zaskoczonych informacją, że panel sterowania organizmu składa się
głównie z tłuszczów oraz wody. Bez tych pierwszych mózg nie byłby w stanie przesyłać
impulsów elektrycznych z odpowiednią prędkością. Ale do przeżycia potrzebuje przede
wszystkim cukru. Glukoza jest podstawowym pożywieniem naszego umysłu. Dzięki jej
dostarczaniu mózg może bez zarzutu realizować wszystkie swoje funkcje. W czasie
intensywnej aktywności umysłowej niemal podświadomie sięgamy po kostkę czekolady albo
batonika. Również rodzice radzą dzieciom, by przed sprawdzianem zjadły coś słodkiego.
Takie pożywienie wywołuje szybki wzrost glukozy, a tym samym odżywienie mózgu. O ile
zjedzenie kilku kostek czekolady raz na jakiś czas (zwłaszcza w sytuacjach wymagających
pełni sprawności kognitywnej) może przynieść pozytywne skutki, o tyle nie należy z cukrem
przesadzać. Powoduje on gwałtowny wyrzut insuliny transportującej glukozę do komórek, co
wywołuje szybki zastrzyk energii, ale i równie szybki jej spadek. Znacznie lepiej sprawdzą
się węglowodany złożone, które zawierają więcej błonnika, przez co są trawione dłużej
i zaspokajają głód na dłużej. Węglowodany złożone znajdziemy m.in. w brązowym ryżu,
pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, owsiankach lub warzywach strączkowych.