Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Jak nakarmić mózg? Opracowała: Kinga Bartkowiak, absolwentka etnologii, copywriterka, blogerka. Miłośniczka zdrowego stylu życia, jogi i medytacji Idąc do sklepu, najczęściej wybieramy to, co lubimy. Jednak niewielu z nas ma nawyk sprawdzania składu produktów, ich pochodzenia czy wartości odżywczych. Choć intuicyjnie wiemy, które artykuły są zdrowsze, a których należy unikać, rzadko kiedy zastanawiamy się, jaka dieta będzie najlepsza dla centrum dowodzenia całego naszego organizmu, czyli dla mózgu. Warto wiedzieć, jak karmić swój mózg, aby nie brakowało nam koncentracji i dobrego humoru. Ile energii potrzebuje mózg? Na nasze nieszczęście mózg sam nie wytwarza i nie magazynuje energii, ale zużywa jej aż 20 proc. z pożywienia, które dostarczamy całemu ciału. Ta ilość może się zwiększać bądź zmniejszać w zależności od sytuacji, w jakiej się znajdujemy. W czasie snu mózg jest w stanie spoczynku, więc potrzebuje mniej energii, jednak nie jest też całkiem wyłączony. Z kolei każdy większy wysiłek umysłowy (praca, nauka, aktywność twórcza) bądź stres powodują, że nasz umysł pracuje na zwiększonych obrotach. Konieczna jest wtedy większa dawka „paliwa”. Mózg lubi cukier Wiele osób może być zaskoczonych informacją, że panel sterowania organizmu składa się głównie z tłuszczów oraz wody. Bez tych pierwszych mózg nie byłby w stanie przesyłać impulsów elektrycznych z odpowiednią prędkością. Ale do przeżycia potrzebuje przede wszystkim cukru. Glukoza jest podstawowym pożywieniem naszego umysłu. Dzięki jej dostarczaniu mózg może bez zarzutu realizować wszystkie swoje funkcje. W czasie intensywnej aktywności umysłowej niemal podświadomie sięgamy po kostkę czekolady albo batonika. Również rodzice radzą dzieciom, by przed sprawdzianem zjadły coś słodkiego. Takie pożywienie wywołuje szybki wzrost glukozy, a tym samym odżywienie mózgu. O ile zjedzenie kilku kostek czekolady raz na jakiś czas (zwłaszcza w sytuacjach wymagających pełni sprawności kognitywnej) może przynieść pozytywne skutki, o tyle nie należy z cukrem przesadzać. Powoduje on gwałtowny wyrzut insuliny transportującej glukozę do komórek, co wywołuje szybki zastrzyk energii, ale i równie szybki jej spadek. Znacznie lepiej sprawdzą się węglowodany złożone, które zawierają więcej błonnika, przez co są trawione dłużej i zaspokajają głód na dłużej. Węglowodany złożone znajdziemy m.in. w brązowym ryżu, pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, owsiankach lub warzywach strączkowych.