Dostęp do serwisu wygasł w dniu . Kliknij "wznów dostęp", aby nadal korzystać z bogactwa treści, eksperckiej wiedzy, wzorów, dokumentów i aktualności oświatowych.
Witaj na Platformie MM.
Zaloguj się, aby korzystać z dostępu do zakupionych serwisów.
Możesz również swobodnie przeglądać zasoby Platformy bez logowania, ale tylko w ograniczonej wersji demonstracyjnej.
Chcesz sprawdzić zawartość niezbędników i czasopism? Zyskaj 14 dni pełnego dostępu całkowicie za darmo i bez zobowiązań.
Wskazówki dla osób prowadzących warsztaty kulinarne w przedszkolu
1. Z uśmiechem witaj uczestników warsztatów kulinarnych.
2. Poproś uczestników o ubranie fartuszków i dokładne umycie rąk.
3. W części teoretycznej zapoznaj dzieci z produktami, z których będziecie przygotowywać
potrawę, podając np. ich wartość odżywczą, pochodzenie, historię z nimi związaną, w formie
prezentacji multimedialnej, gier i zabaw dydaktycznych.
4. Dostosuj dania do wieku uczestników i ich umiejętności.
5. Dania powinny być na tyle proste, aby dziecko potrafiło je przyrządzić w przyszłości, np. w
domu.
6. Instrukcja powinna jasna i rzeczowa. Konstruuj zdania pojedyncze, poczekaj, aż dzieci
wykonają czynność, zanim wyartykułujesz kolejne zdanie.
7. W razie potrzeby pomagaj uczestnikom warsztatów, ale ich nie wyręczaj.
8. Nie krytykuj! Chwal i doceniaj każdą pracę dziecka.
9. Bądź miła, życzliwa i wyrozumiała. Nie zmuszaj dziecka do czegoś, czego nie chce.
10. Pozwól dzieciom na kreatywność. Nie ograniczaj. Inspiruj.
11. Podczas przygotowywania potraw, miej zawsze na uwadze bezpieczeństwo dzieci.
12. Po skończonej pracy pozwól dzieciom pochwalić się swoimi daniami z pozostałymi
uczestnikami.
13. Powiedz smacznego! Niech to będzie dla dzieci sygnał, że można rozpocząć degustację
przygotowanych potraw.
14. Dopilnuj, aby dzieci po warsztatach zadbały o porządek na swoich stanowiskach pracy.
15. Poproś o zdjęcie fartuszków, umycie rąk i podziękuj z uśmiechem za wspaniałą zabawę.