Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Wskazówki dla osób prowadzących warsztaty kulinarne w przedszkolu 1. Z uśmiechem witaj uczestników warsztatów kulinarnych. 2. Poproś uczestników o ubranie fartuszków i dokładne umycie rąk. 3. W części teoretycznej zapoznaj dzieci z produktami, z których będziecie przygotowywać potrawę, podając np. ich wartość odżywczą, pochodzenie, historię z nimi związaną, w formie prezentacji multimedialnej, gier i zabaw dydaktycznych. 4. Dostosuj dania do wieku uczestników i ich umiejętności. 5. Dania powinny być na tyle proste, aby dziecko potrafiło je przyrządzić w przyszłości, np. w domu. 6. Instrukcja powinna jasna i rzeczowa. Konstruuj zdania pojedyncze, poczekaj, aż dzieci wykonają czynność, zanim wyartykułujesz kolejne zdanie. 7. W razie potrzeby pomagaj uczestnikom warsztatów, ale ich nie wyręczaj. 8. Nie krytykuj! Chwal i doceniaj każdą pracę dziecka. 9. Bądź miła, życzliwa i wyrozumiała. Nie zmuszaj dziecka do czegoś, czego nie chce. 10. Pozwól dzieciom na kreatywność. Nie ograniczaj. Inspiruj. 11. Podczas przygotowywania potraw, miej zawsze na uwadze bezpieczeństwo dzieci. 12. Po skończonej pracy pozwól dzieciom pochwalić się swoimi daniami z pozostałymi uczestnikami. 13. Powiedz smacznego! Niech to będzie dla dzieci sygnał, że można rozpocząć degustację przygotowanych potraw. 14. Dopilnuj, aby dzieci po warsztatach zadbały o porządek na swoich stanowiskach pracy. 15. Poproś o zdjęcie fartuszków, umycie rąk i podziękuj z uśmiechem za wspaniałą zabawę.