Dostęp do serwisu wygasł w dniu . Kliknij "wznów dostęp", aby nadal korzystać z bogactwa treści, eksperckiej wiedzy, wzorów, dokumentów i aktualności oświatowych.
Witaj na Platformie MM.
Zaloguj się, aby korzystać z dostępu do zakupionych serwisów.
Możesz również swobodnie przeglądać zasoby Platformy bez logowania, ale tylko w ograniczonej wersji demonstracyjnej.
Chcesz sprawdzić zawartość niezbędników i czasopism? Zyskaj 14 dni pełnego dostępu całkowicie za darmo i bez zobowiązań.
MUCHOMORKI
przepis dla grupy 25-osobowej
SKŁADNIKI:
· 25 jajek
· 10 pomidorów
· ogórek zielony
· szczypiorek
· majonez najlepiej kielecki lub samodzielnie
wykonany: jajko, łyżeczka musztardy, 2 łyżki białego
octu winnego, 350 ml oleju roślinnego, np.
słonecznikowego, szczypta soli i pieprzu – jajko wbić
do miski, dodać sól, pieprz, musztardę i ocet,
miksować na niskich obrotach, wlewając powoli olej)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
· Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki.
· Pokrojone w plasterki ogórki układamy na talerzu i posypujemy szczypiorkiem.
· Odcinamy z jajek górę i dół, ustawiamy na talerzu z ogórkami i szczypiorkiem.
· Pomidory myjemy, kroimy na dwie części, każdą z nich kładziemy na jajku, tworząc muchomorka.
· Z majonezu robimy muchomorkom kropki.