Dostęp do serwisu wygasł w dniu . Kliknij "wznów dostęp", aby nadal korzystać z bogactwa treści, eksperckiej wiedzy, wzorów, dokumentów i aktualności oświatowych.
Witaj na Platformie MM.
Zaloguj się, aby korzystać z dostępu do zakupionych serwisów.
Możesz również swobodnie przeglądać zasoby Platformy bez logowania, ale tylko w ograniczonej wersji demonstracyjnej.
Chcesz sprawdzić zawartość niezbędników i czasopism? Zyskaj 14 dni pełnego dostępu całkowicie za darmo i bez zobowiązań.
Warsztaty kulinarne w przedszkolu jako
element kształtowania prawidłowych nawyków
żywieniowych u dzieci
Opracowała: Katarzyna Benedykt, pedagog z uprawnieniami do prowadzenia placówki oświatowej. Ukończyła
studia magisterskie na kierunku pedagogika wczesnoszkolna i wychowanie przedszkolne oraz studia
podyplomowe na kierunku organizacja i zarządzanie oświatą. Autorka programów: Warsztaty Kulinarne
„Smakoszki”, Arteterapia-program profilaktyczny dla dzieci w wieku przedszkolnym oraz „Jestem
przedszkolakiem” program adaptacyjny dla dzieci w wieku przedszkolnym. Prowadzi blog Przedszkole Na
Medal. Nauczyciel – Rodzic – Dziecko. Laureatka plebiscytu Przedszkole Na Medal w województwie
małopolskim
Ciekawość świata to główna cecha dzieci w wieku przedszkolnym. Zadawanie pytań,
szukanie odpowiedzi, obserwowanie otaczającej rzeczywistości wpływają bardzo mocno na
ich rozwój. Dzieci pomagają rodzicom w domu podczas codziennych czynności, takich jak
sprzątnie, majsterkowanie czy gotowanie. Taka aktywność zaspokaja ich pragnienie poznania
otaczającej rzeczywistości i uczestniczenia we wszystkich jej sferach. Przedszkolaki
uwielbiają zgłębiać tajniki kuchni, dlatego też dobrym pomysłem jest wprowadzenie do
przedszkoli warsztatów kulinarnych, które będą nie tylko przyjemnością i dobrą zabawą, ale
również ukształtują u dzieci prawidłowe nawyki żywieniowe.
Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka w wieku
przedszkolnym, którego organizm intensywnie się rozwija. W domu, jak i w przedszkolu
dbamy o to, aby podawane dzieciom posiłki były zdrowe. Jakość jedzenia i jego rodzaj oraz
prawidłowe nawyki żywieniowe są podstawą w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym,
m.in. otyłości. Przyzwyczajenia żywieniowe ulegają obecnie szybkim zmianom i są to
niestety zmiany w złym kierunku. Dlatego konieczne jest podejmowanie działań na rzecz
korygowania przyzwyczajeń i kształtowania właściwych nawyków żywieniowych już od
najmłodszych lat. Nie jest to zadanie łatwe, ale możliwe poprzez prowadzenie warsztatów
kulinarnych w przedszkolu. Działania te wzbogacają ofertę edukacyjną placówki, łączą treści
edukacyjne z różnych obszarów podstawy programowej i uwzględniają treści wykraczające
poza podstawę programową. Promują również aktywne metody nauczania i wychowania.
Wprowadzają korzystne zmiany w procesie budowania jakości pracy przedszkola, a także
angażują i integrują jego społeczność.
Podczas zajęć dzieci mogą wykonywać różnorodne dania pod nadzorem i z pomocą
nauczyciela, nabywając tym samym umiejętności kulinarnych niezbędnych w dorosłym życiu.
Rozwijana jest samodzielność i umiejętności samoobsługowe. Dzieci uczą się zasad
kulturalnego zachowania się przy stole. Stwarza się im możliwości podejmowania działań