Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Warsztaty kulinarne w przedszkolu jako element kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci Opracowała: Katarzyna Benedykt, pedagog z uprawnieniami do prowadzenia placówki oświatowej. Ukończyła studia magisterskie na kierunku pedagogika wczesnoszkolna i wychowanie przedszkolne oraz studia podyplomowe na kierunku organizacja i zarządzanie oświatą. Autorka programów: Warsztaty Kulinarne „Smakoszki”, Arteterapia-program profilaktyczny dla dzieci w wieku przedszkolnym oraz „Jestem przedszkolakiem” program adaptacyjny dla dzieci w wieku przedszkolnym. Prowadzi blog Przedszkole Na Medal. Nauczyciel – Rodzic – Dziecko. Laureatka plebiscytu Przedszkole Na Medal w województwie małopolskim Ciekawość świata to główna cecha dzieci w wieku przedszkolnym. Zadawanie pytań, szukanie odpowiedzi, obserwowanie otaczającej rzeczywistości wpływają bardzo mocno na ich rozwój. Dzieci pomagają rodzicom w domu podczas codziennych czynności, takich jak sprzątnie, majsterkowanie czy gotowanie. Taka aktywność zaspokaja ich pragnienie poznania otaczającej rzeczywistości i uczestniczenia we wszystkich jej sferach. Przedszkolaki uwielbiają zgłębiać tajniki kuchni, dlatego też dobrym pomysłem jest wprowadzenie do przedszkoli warsztatów kulinarnych, które będą nie tylko przyjemnością i dobrą zabawą, ale również ukształtują u dzieci prawidłowe nawyki żywieniowe. Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka w wieku przedszkolnym, którego organizm intensywnie się rozwija. W domu, jak i w przedszkolu dbamy o to, aby podawane dzieciom posiłki były zdrowe. Jakość jedzenia i jego rodzaj oraz prawidłowe nawyki żywieniowe są podstawą w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, m.in. otyłości. Przyzwyczajenia żywieniowe ulegają obecnie szybkim zmianom i są to niestety zmiany w złym kierunku. Dlatego konieczne jest podejmowanie działań na rzecz korygowania przyzwyczajeń i kształtowania właściwych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat. Nie jest to zadanie łatwe, ale możliwe poprzez prowadzenie warsztatów kulinarnych w przedszkolu. Działania te wzbogacają ofertę edukacyjną placówki, łączą treści edukacyjne z różnych obszarów podstawy programowej i uwzględniają treści wykraczające poza podstawę programową. Promują również aktywne metody nauczania i wychowania. Wprowadzają korzystne zmiany w procesie budowania jakości pracy przedszkola, a także angażują i integrują jego społeczność. Podczas zajęć dzieci mogą wykonywać różnorodne dania pod nadzorem i z pomocą nauczyciela, nabywając tym samym umiejętności kulinarnych niezbędnych w dorosłym życiu. Rozwijana jest samodzielność i umiejętności samoobsługowe. Dzieci uczą się zasad kulturalnego zachowania się przy stole. Stwarza się im możliwości podejmowania działań