Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Czerwiec – tydzień 1 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Kakao słodzone miodem (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), margaryna (10 g), wędlina drobiowa (1 plaster), ser żółty (1 plaster), pomidor (60 g), jajecznica ze szczypiorkiem na parze (50 g) • Herbata rumiankowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Chłodnik z buraków na jogurcie naturalnym z dużą ilością koperku (250 g) • Zapiekanka warzywna z ryżem pełnoziarnistym i mięsem drobiowym (200 g) • Kompot truskawkowy słodzony miodem (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 Podwieczorek: • Koktajl na maślance z wiśniami i płatkami owsianymi (200 g) • Herbata z miętą/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Kasza kuskus na mleku z bananem i granatem (250 g) • Bułka grahamka (60 g), masło (10 g), twaróg półtłusty ze szczypiorkiem i rzodkiewką (60 g) • Herbata ziołowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa jarzynowa (250 g) • Omlet z warzywami (cukinia, kalafior, brokuł, ziemniaki) i ziołami (200 g), surówka z marchewki i selera (60 g) • Kompot z czereśni (250 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 9 Podwieczorek: • Kefir z musem truskawkowym, płatkami jęczmiennymi i otrębami pszennymi (150 g) • Herbata malinowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana na mleku z sosem porzeczkowym (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (10 g), tuńczyk w sosie własnym (30 g), ser żółty (1 plaster), sałata, rzodkiewki (2 sztuki) • Herbata czerwona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Zupa ogórkowa (300 g) • Pierś z kurczaka (150 g) upieczona w piekarniku z przyprawami, ziemniaki z koperkiem (150 g), surówka z kapusty pekińskiej, pomidorów i ogórka zielonego z olejem (60 g) • Sok pomarańczowy (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 Podwieczorek: • Arbuz pokrojony w plasterki (100 g) • Herbata z kopru włoskiego/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 4 Śniadanie: • Owsianka na mleku z truskawkami i nasionami słonecznika (150 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (10 g), szynka drobiowa (1 plaster), pasta z zielonego groszku (30 g), liść sałaty • Herbata rooibos/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z makaronem (300 g) • Naleśniki z mąki pełnoziarnistej z farszem z kaszy gryczanej i mielonym mięsem drobiowym (2 sztuki), surówka z kalarepy, papryki, selera i kukurydzy (60 g) • Sok jabłkowy (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Jogurt naturalny z czereśniami i płatkami owsianymi (170 g) • Herbata owocowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z bananem (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (10 g), twarożek ziarnisty z sezamem (30 g), ser żółty (1 plaster), liść sałaty, pomidor (60 g) • Herbata zielona/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 11 Obiad: • Kapuśniak (300 g) • Pieczony filet z mintaja (150 g), pieczone ziemniaki w ziołach (150 g), surówka z surowego kalafiora z sosem koperkowym na bazie jogurtu naturalnego (60 g), marchewka z groszkiem (50 g) • Woda z cytryną/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 4, 7, 9 Podwieczorek: • Winogrona (70 g), truskawki (50 g), chrupki kukurydziane (10 g) • Herbata czerwona/woda bez ograniczeń ALERGENY: LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1050 1072 981 996 995 1019 Białko (%) 17,6 16,0 17,5 17,3 14,3 16,5 Tłuszcz (%) 33,8 30,0 26,5 31,8 30,2 30,5 Węglowodany (%) 48,6 54,0 56,1 50,9 55,4 53,0 Błonnik (g) 14,1 18,6 15,9 14,6 17,7 16,2 Witamina A (µg) 980 1108 431 261 702 696 Witamina E (mg) 4,3 5,6 4,4 6,7 6,8 5,6 Witamina C (mg) 36,4 83,1 95,4 38,8 52,0 61,2 Witamina B1 (mg) 0,8 0,8 0,6 0,7 0,8 0,7 Witamina B2 (mg) 1,5 1,6 0,8 1,0 0,9 1,2 Witamina B12 (µg) 2,9 3,2 1,9 1,7 5,1 2,9 Wapń (mg) 755 579 370 569 444 543 Magnez (mg) 208 249 191 249 244 228 Żelazo (mg) 8,1 9,7 5,2 7,0 6,6 7,3