Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Marzec – tydzień 1 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Jogurt naturalny (100 g) z gruszką (100 g), płatkami owsianymi (20 g) i płatkami migdałów (10 g) • Chleb razowy (2 kromki, 70 g), margaryna (10 g), schab pieczony (1 plaster), kiełki (np. rzodkiewki), liść sałaty, papryka czerwona (30 g) • Herbata rumiankowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 8 Obiad: • Zupa fasolowa (300 g) • Leczo warzywne (cebula, papryka, pomidory, kapusta biała) z mięsem z piersi kurczaka (200 g), kasza gryczana (100 g), surówka z selera (60 g) • Woda z cytryną/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 9 Podwieczorek: • Mus jabłkowy na ciepło z cynamonem (150 g) • Herbata zielona/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 2 Śniadanie: • Kasza pęczak na mleku z gruszką i wiórkami kokosowymi (250 g) • Chleb razowy (2 kromki, 70 g), masło (10 g), pasta z zielonego groszku (ok. 80 g) posypana kiełkami i ziarnami słonecznika (10 g) • Herbata rooibos/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Barszcz ukraiński (300 g) • Risotto jarzynowe z ryżem pełnoziarnistym (350 g), tarta marchewka (60 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 9 Podwieczorek: • Domowy budyń waniliowy (150 g) • Herbata zielona z cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z kawałkami pomarańczy (250 g) • Chleb razowy (2 kromki, 70 g), masło (10 g), twaróg półtłustym ze szczypiorkiem (40 g), szynka kanapkowa* (1 plaster), ogórek (30 g) • Herbata czerwona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa jarzynowa zabielana jogurtem (300 g) • Marchewkowe placuszki z orzechami włoskimi i pestkami dyni (3 małe sztuki) • Sok jabłkowy niedosładzany (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 8, 9 Podwieczorek: • Domowa galaretka z malinami, ozdobiona jogurtem naturalnym (150 g) • Herbata imbirowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Owsianka z tartym jabłkiem i cynamonem (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (2 kromki, 70 g), margaryna (10 g), szynka z indyka (2 plastry), kiełki, ogórek (30 g), papryka czerwona i zielona pokrojone w paseczki (30 g) • Herbata owocowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z makaronem (300 g) • Filet z piersi indyka (120 g) w przyprawach upieczony w piekarniku, ziemniaki uduszone z liśćmi jarmużu (150 g), surówka z kapusty kiszonej (100 g) • Sok marchwiowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Jogurt naturalny polany musem z mrożonych truskawek i posłodzony miodem (100 g) • Herbata miętowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana na mleku z daktylami (250 g) • Chleb razowy (2 kromki, 70 g), margaryna (10 g), ser żółty (1 plasterek), jajko ugotowane na twardo i udekorowane cebulą czerwoną (1 sztuka), ogórek, kiełki • Herbata rooibos/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa selerowa z grzankami (250 g) • Filet rybny pieczony w piekarniku z dodatkiem przypraw (120 g), szpinak zielony blanszowany (50 g), ziemniaki pieczone z ziołami (150 g), surówka z marchewki i jabłka (100 g) • Woda z cytryną i miętą/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7, 9 Podwieczorek: • Placuszki czekoladowe z kaszą gryczaną słodzone miodem (100 g) • Herbata czarna z miodem i cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: *zawartość mięsa co najmniej 70 proc., nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1097 1038 1018 974 963 1018 Białko (%) 16,7 13,7 15,2 17,3 19,9 16,6 Tłuszcz (%) 27,7 32,4 30,6 29,7 25,1 29,1 Węglowodany (%) 55,6 54,0 54,2 52,9 55,0 54,4 Błonnik (g) 20,6 16,3 18,1 14,6 15,8 17,1 Witamina A (µg) 272 1400 1838 1186 1668 1273 Witamina E (mg) 8,6 4,0 7,7 7,7 5,8 6,7 Witamina C (mg) 52,5 49,9 39,7 61,7 27,0 46,2 Witamina B1 (mg) 1,0 0,8 0,7 0,5 0,7 0,8 Witamina B2 (mg) 0,9 0,9 1,1 0,9 1,1 1,0 Witamina B12 (µg) 1,1 1,6 1,8 1,9 5,5 2,4 Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1097 1038 1018 974 963 1018 Białko (%) 16,7 13,7 15,2 17,3 19,9 16,6