Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Opublikowano: 30 września 2015


Dopłaty do produktów mlecznych w placówkach oświatowych


Opracował: dr Paweł Kuczma, doktor nauk prawnych, radca prawny, wykładowca akademicki, autor blisko 60 publikacji naukowych, w tym 4 książek


Podstawa prawna:


  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.Urz. UE z 20.12.2013 L 347),
  • Rozporządzenie Komisji (WE) nr 657/2008 z dnia 10 lipca 2008 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej na rzecz dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla uczniów w instytucjach oświatowych (Dz.Urz. UE z 11.07.2008 L 183 ze zm.),
  • Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 2015 r. w sprawie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2015/2016 (Dz.U. z 2015 r. poz. 753),
  • Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (t.j. Dz.U. z 2013 r. poz. 50 ze zm.).


Unijny program dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych jest realizowany od 1983 r. Polska przystąpiła do niego w 2004 r., tj. z chwilą wstąpienia do Unii Europejskiej. Do teraz polskie dzieci uczęszczające do szkół i przedszkoli spożyły ponad miliard szklanek mleka. Od roku szkolnego 2007/2008 Polska jest liderem wśród krajów UE w realizacji programu „Mleko w szkole”. W związku z tym otrzymuje również największe wsparcie z budżetu unijnego na sfinansowanie tego przedsięwzięcia.


Celem programu „Mleko w szkole” jest:


  • zachęcenie dzieci i młodzieży do spożywania mleka i jego przetworów,
  • promowanie zasad zdrowego odżywiania,
  • kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych,
  • edukacja w zakresie wartości odżywczych mleka i jego przetworów.


Realizacja tego programu ma przeciwdziałać wzrastającej liczbie osób z nadwagą i otyłych wśród dzieci i młodzieży, prowadzić do zahamowania lub ograniczenia wzrostu zachorowań na choroby cywilizacyjne spowodowanego nieodpowiednią dietą wynikającą m.in. z braku ukształtowania w młodym wieku prawidłowych nawyków żywieniowych oraz powstrzymywać spadek spożycia mleka i jego przetworów wśród dzieci i młodzieży.


Choć nie jest to szczególnie akcentowane, nie można zapominać, że omawiany program służy także unijnej polityce rolnictwa, w szczególności przez wspomaganie rolników zajmujących się hodowlą krów i wytwarzaniem przetworów mlecznych.


Beneficjenci programu


Chociaż nazwa programu sugeruje objęcie pomocą wyłącznie szkół, faktyczną grupą docelową tego programu na rzecz pomocy dotyczącej dystrybucji mleka i przetworów mlecznych są dzieci, które regularnie uczęszczają do żłobków, przedszkoli lub szkół podstawowych bądź średnich zarządzanych lub zatwierdzonych przez właściwe organy państw członkowskich (art. 22 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007). Program przeznaczony jest nie tylko dla placówek publicznych, mogą w nim uczestniczyć także placówki niepubliczne.


Produkty objęte pomocą wspólnotową


Wykaz produktów kwalifikujących się do objęcia pomocą wspólnotową określa załącznik nr 1 do Rozporządzenia Komisji