OPUBLIKOWANO: 23 MARCA 2018
Wielkanoc w ludowych zwyczajach i obrzędach
Na polskiej wsi każde święto miało wyjątkowe znaczenie. Do tych dwóch najważniejszych, Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy, przygotowywano się długo i starannie. Okres świąt jako czas sakralny budził w ludziach fascynację, ale również lęk. Aby dopomóc sobie i bliskim, utrwalano zwyczaje pomagające zrozumieć religijne przekazy, mające chronić zdrowie mieszkańców i gospodarskie plony. Duża część owych zwyczajów została zapomniana, niektóre z nich są kultywowane lokalnie, inne przetrwały w postaci szczątkowej, nie pamięta się o ich korzeniach. Warto sobie o nich przypomnieć, ponieważ są częścią naszej kultury i historii.
Zjedz bazie w Niedzielę Palmową
Współcześnie wystarczy wejść do sklepu, by przed niedzielą upamiętniającą wjazd Chrystusa do Jerozolimy kupić kolorową, ozdobną palemkę, symbol powitania Zbawiciela. Niegdyś na wsiach palmy sporządzano samodzielnie przy użyciu znalezionych gałązek, wierzby i bazi. Czasami dodawano elementy ozdobne w postaci suszonych traw, kwiatów albo bibuły. Nawet i dziś, w wielu miejscowościach w Polsce, organizowane są konkursy na najpiękniejszą bądź największą palmę wielkanocną.


