Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Grudzień – tydzień 4 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Cynamonowa jaglanka z jabłkiem i rodzynkami (250 g) • Chleb gryczany (70 g), masło (7 g), pasta z czerwonej soczewicy i marchewki (35 g), szynka drobiowa (1 plaster), ogórek, sałata • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem warzywny z łyżką śmietany i nasionami słonecznika (270 g) • Leczo warzywne (papryka, cukinia, cebula, ziemniaki) z mięsem i kaszą kuskus (350 g), ogórek kiszony (1 sztuka) • Woda z miętą i cytryną ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Chlebek bananowy (50 g), mandarynka (1 sztuka) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Owsianka na mleku z pomarańczą (250 g) • Chleb żytni na zakwasie (70 g), masło (7 g), pasztet warzywny (40 g), ser żółty (1 plaster), papryka czerwona i zielona (30 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Żurek z jajkiem (250 g) • Pieczone klopsiki z mięsem drobiowym i soczewicą (140 g), ziemniaki z koperkiem (150 g), surówka z kiszonej kapusty (100 g), fasolka szparagowa (50 g) • Sok pomidorowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Naleśniki pszenno - żytnie (1 sztuka) z twarożkiem i pomarańczą (70 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Kasza manna z sokiem malinowym i płatkami migdałów (250 g) • Chleb żytni na zakwasie (35 g), masło (7 g), pasta z pieczonej papryki (35g) • Grzanka z chleba tostowego (30 g) z żółtym serem (1 plaster), marchewka w słupkach (40 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 8 Obiad: • Krem z pieczonego czosnku z kaszą jaglaną i natką pietruszki (250 g) • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, marchewką i cukinią posypana prażonym sezamem (350 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 9, 11 Podwieczorek: • Jogurt naturalny z kiwi i płatkami orkiszowymi (250 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Mleko z domowym musli i pomarańczą (270 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), pasta jajeczna z awokado ze szczypiorkiem (45 g), wędlina drobiowa (1 plaster), rukola • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z kaszą pęczak i tymiankiem (250 g) • Pierogi ze szpinakiem i serem feta (200 g) • Kompot z owoców mrożonych (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Mus z dyni i banana z owocami mrożonymi (kwaśnymi) i orzechami (250 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 8 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z g ruszką i wiórkami kokosowymi (250 g) • Bułka grahamka (60 g), masło (7 g), pasta z zielonego groszku z bazylią (35 g), twarożek ze szczypiorkiem (40 g), pomidorki koktajlowe (2 sztuki) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem z białej fasoli (250 g) • Filet z dorsza (100 g), ziemniaki (150 g), surówka z pora (100 g), groszek z marchewką (70 g) • Woda z cytryną ALERGENY: 4, 7, 9 Podwieczorek: • Placuszki pszenno-gryczane z mandarynką (180 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1056 1089 1103 1077 1126 1090 Białko (%) 17,5 16,5 18,8 17,4 19,6 18,0 Tłuszcz (%) 30,5 32,1 31,1 27,3 32,0 30,6 Węglowodany (%) 52,0 51,4 50,1 55,3 48,4 51,4 Błonnik (g) 17,5 16,6 22,0 19,2 10,5 17,2 Witamina A (µg) 506 440 606 375 775 540 Witamina E (mg) 5,3 5,9 5,4 9,2 6,6 6,5 Witamina C (mg) 65,3 35,3 75,2 35,0 28,7 47,9 Witamina B1 (mg) 0,8 0,7 0,7 1,0 1,1 0,9 Witamina B2 (mg) 1,2 1,0 1,3 0,9 1,3 1,1 Witamina B12 (µg) 2,0 1,1 1,8 1,5 2,2 1,7 Wapń (mg) 384 425 564 560 480 483 Magnez (mg) 313 254 266 169 245 249 Żelazo (mg) 7,3 6,0 8,4 7,9 8,2 7,6