Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Listopad – tydzień 4 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Owsianka na mleku z suszonymi morelami i migdałami (250 g) • Bułka orkiszowa (60 g), masło (7 g), szynka drobiowa (1 plaster), pasta z brokułów i sera feta (40 g), papryka (30 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 8 Obiad: • Barszcz czerwony zabielany (250 g) • Pieczone kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej (200 g), surówka z kiszonej kapusty i pora (100 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7, 9 Podwieczorek: • Jabłko pieczone z orzechami, rodzynkami i cynamonem (1 szt.) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 8 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z wiórkami kokosowymi i ananasem (250 g) • Chleb żytni na zakwasie (70 g), masło (7 g), hummus (35 g), ser żółty (1 plaster), kiełki, ogórek • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem z cukinii i ziemniaków z koperkiem (250 g) • Kasza jęczmienna ze szpinakiem i mięsem z piersi kurczaka (270 g), surówka z modrej kapusty (100 g) • Sok jabłko-burak (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 9 Podwieczorek: • Kakaowe naleśniki z prażonym jabłkiem i twarożkiem (180 g), orzechy włoskie (10 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 8 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z gruszką i płatkami migdałów (250 g) • Chleb z ziarnami (70 g), masło (7 g), twarożek ze szczypiorkiem (40 g), schab pieczony (40 g), pomidor (40 g), marchewka w słupkach (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 8 Obiad: • Kapuśniak (250 g) • Pulpeciki mięsno-warzywne (marchew, pietruszka) w sosie własnym (120 g), ryż (100 g), surówka z selera i ogórka (100 g) • Sok pomidorowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 9 Podwieczorek: • Placuszki dyniowo-jabłkowe z kardamonem (200 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Owsianka na mleku z bananem i pomarańczą (250 g) • Chleb żytni (35 g), masło (4 g), omlet z szynką, papryką, pietruszką i mozzarellą (100 g), kiełki • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Rozgrzewający krem z warzyw z dynią i imbirem (250 g) • Zapiekanka makaronowa z mięsem, warzywami (cukinia, bakłażan, papryka, pomidor) i serem żółtym (250 g) • Sok jabłkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Podwieczorek: • Koktajl truskawkowo- buraczany z sokiem jabłkowym (250 ml) • Wafel z ryżu brązowego (1 sztuka) • Woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Kasza kuskus z bananem, pomarańczą i cynamonem (250 g) • Bułka grahamka (60 g), masło (7 g), ser żółty (1 plaster), pasta jajeczna ze szczypiorkiem, sałata, ogórek kiszony (1 szt.) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z ryżem (250 g) • Klopsiki z łososia i kaszy kukurydzianej w sosie jogurtowo-pietruszkowym (130 g), ziemniaki (150 g), surówka z kapusty pekińskiej (100 g) • Kompot z owoców mrożonych (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 4, 7, 9 Podwieczorek: • Dyniowy budyń jaglany (200 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1125 1198 1150 1089 1103 1133 Białko (%) 15,3 17,4 18,6 15,4 14,4 16,2 Tłuszcz (%) 28,7 26,6 32,5 30,8 34,2 30,6 Węglowodany (%) 56,0 56,0 48,9 53,8 51,4 53,2 Błonnik (g) 18,5 18,0 16,4 19,8 15,4 17,6 Witamina A (µg) 431 345 657 535 402 474 Witamina E (mg) 6,3 5,7 5,7 6,0 4,9 5,7 Witamina C (mg) 22,5 35,6 55,6 36,1 19,7 33,9 Witamina B1 (mg) 0,8 0,7 0,7 0,8 0,5 0,7 Witamina B2 (mg) 1,3 1,0 1,1 0,9 1,2 1,1 Witamina B12 (µg) 2,0 2,0 1,5 1,9 2,6 2,0 Wapń (mg) 563 465 589 429 525 514 Magnez (mg) 265 165 254 236 215 227 Żelazo (mg) 8,5 8,1 7,4 7,5 6,9 7,7