Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Październik – tydzień 4 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem (250 g) • Chleb żytni na zakwasie (70 g), masło (7 g) ser żółty (1 plaster), pasztet z soczewicy i warzyw (40 g), oliwki (3 szt.) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa ogórkowa z kaszą gryczaną (250 g) • Makaron z piersią indyka oraz z cukinią, marchewką z pesto pietruszkowym (270 g), buraczki (80 g) • Kompot śliwkowy/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Podwieczorek: • Placuszki dyniowe z jogurtem naturalnym (200 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Pieczona owsianko-gryczanka z marchewką i jabłkiem (250 g) • Chleb żytni na zakwasie (70 g), masło (7 g), twarożek dyniowy (35 g), wędlina drobiowa (1 plaster), sałata, ogórek • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa porowa z ziemniakami (250 g) • Pulpeciki drobiowe z sosie pomidorowym z kaszą pęczak (220 g), surówka z białej kapusty z koperkiem (100 g), ogórek kiszony (1 szt.) • Sok jabłkowo-marchwiowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Jogurt naturalny z domowym musli (płatki owsiane, żytnie, otręby, siemię lniane, owoce suszone) oraz śliwkami (200 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Czekoladowa owsianka z malinami i rodzynkami (250 g) • Chleb z nasionami (70 g), masło (7 g), twarożek ze szczypiorkiem (40 g), jajko na twardo (1 szt.), pomidor (60 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Krem z zielonego groszku z grzankami (250 g) • Pierogi z jagodami (250 g), tarta marchewka z jabłkiem (100 g) • Woda z cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Frittata ze szpinakiem, szynką i papryką (200 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Korzenna kasza jaglana na mleku z gruszką (250 g) • Chleb żytni na zakwasie (70 g), masło (7 g), pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów (35 g), szynka drobiowa (1 plaster), rukola • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Rosół z makaronem (250 g) • Pieczony filet z indyka (100 g) z warzywami z ziołami (cukinia, fasolka, ziemniak, kukurydza, cebula – 190 g), surówka z kapusty pekińskiej (100 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 9 Podwieczorek: • Śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków jaglanych z cynamonem i orzechami (150 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 8 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana na mleku z bananem i śliwkami (250 g) • Chleb z ziarnami (70 g), masło (7 g), ser żółty (1 plaster), pasta z wędzonego pstrąga (40 g), kiełki • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Krem dyniowy z imbirem i nasionami słonecznika (220 g) • Pieczony filet z dorsza (100 g), domowe frytki (150 g), surówka z kapusty kiszonej z marchewką (100 g) • Sok jabłko-burak (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 4, 7 Podwieczorek: • Domowy budyń waniliowo- kokosowy z nektarynką (230 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1165 1110 1092 1063 1074 1101 Białko (%) 17,3 17,0 12,9 14,8 17,1 15,8 Tłuszcz (%) 29,6 24,1 37,0 27,3 30,6 29,7 Węglowodany (%) 53,1 58,9 50,1 57,9 52,3 54,5 Błonnik (g) 17,6 22,0 17,6 19,1 14,1 18,1 Witamina A (µg) 1281 1356 1336 626 448 1009 Witamina E (mg) 6,4 5,3 5,7 5,6 6,2 5,8 Witamina C (mg) 31,7 30,5 62,4 70,6 25,9 44,2 Witamina B1 (mg) 0,8 0,8 0,7 0,7 0,5 0,7 Witamina B2 (mg) 1,2 1,3 1,2 0,9 1,0 1,1 Witamina B12 (µg) 2,3 2,7 2,0 1,5 2,8 2,2 Wapń (mg) 620 667 433 384 660 553 Magnez (mg) 252 276 185 226 205 229 Żelazo (mg) 9,7 8,8 8,4 7,3 6,2 8,1