Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Wrzesień – tydzień 4 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Kasza jaglana z kurkumą i nektarynką (250 g) • Chleb pszenny razowy (70 g), masło (7 g), wędlina drobiowa (1 plaster), twarożek z dynią (30 g), pomidor (60 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Barszcz biały z jajkiem (250 g) • Pieczony kurczak w ziołach (100 g), ziemniaki (150 g) surówka z surowego kalafiora z koperkiem (100 g), marchewka z groszkiem (80 g) • Kompot ze śliwek (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7, 9 Podwieczorek: • Jajeczne muffinki z cukinią i papryką (2 sztuki) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Kasza gryczana niepalona na mleku z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), twarożek z papryką (50 g), ser żółty (1 plaster), ogórek, rzodkiewki • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Rosół z makaronem (250 g) • Pulpeciki drobiowe (100 g) w sosie dyniowym z ryżem (130 g), surówka z kapusty modrej (100 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 9 Podwieczorek: • Trójkolorowy koktajl na jogurcie i mleku (truskawki/kakao/jogurt – 200 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Owsianka na mleku ze śliwkami i orzechami włoskimi (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), masło (7 g), pasta z tuńczyka i twarogu (40 g), wędlina drobiowa (1 plaster), ogórek, papryka (40 g), marchew (40 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7, 8 Obiad: • Zupa pomidorowa z kaszą pęczak (250 g) • Pierogi z soczewicą i mięsem (200 g), surówka z pora (100 g) • Kompot brzoskwiniowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Domowe batony musli (60 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Pieczona owsianka z mlekiem kokosowym i malinami (250 g) • Chleb pszenny razowy (70 g), masło (7 g), pasta z bakłażana i czosnku (35 g), ser typu fromage (25 g), szczypiorek • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa krem z warzyw z grzankami (250 g) • Makaron z kurczakiem, szpinakiem w sosie curry (240 g), fasolka szparagowa (80 g), surówka z białej kapusty (80 g) • Kompot ze śliwek (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Budyń czekoladowy z powidłami śliwkowymi (230 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z gruszką i wiórkami kokosowymi (250 g) • Chleb żytni z ziarnami (70 g), masło (7 g), ser żółty (1 plaster), pasta jajeczna z awokado (40 g), pomidor (60 g), szczypiorek • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa krem z brokułów i cukinii z sezamem (250 g) • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem, porem i pomidorem (250 g), surówka coleslaw (100 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 4, 7, 9, 11 Podwieczorek: • Śliwki i porzeczki pod jaglaną kruszonką (200 g), orzechy włoskie (10 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 8 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1121 1156 1099 1087 1132 1119 Białko (%) 17,2 16,5 19,0 15,5 17,2 17,1 Tłuszcz (%) 28,6 31,0 29,4 30,5 29,8 29,9 Węglowodany (%) 54,2 52,5 51,6 54,0 53,0 53,1 Błonnik (g) 15,5 17,7 16,0 18,5 12,8 16,1 Witamina A (µg) 453 765 557 374 402 510 Witamina E (mg) 4,5 5,5 4,1 6,8 4,0 5,0 Witamina C (mg) 33,5 75,5 40,1 80,1 50,9 56,0 Witamina B1 (mg) 0,5 0,6 0,6 0,8 0,7 0,6 Witamina B2 (mg) 1,2 1,6 1,1 1,0 1,3 1,2 Witamina B12 (µg) 1,7 2,0 2,4 4,2 3,9 2,8 Wapń (mg) 568 457 482 602 566 535 Magnez (mg) 212 156 265 287 250 234 Żelazo (mg) 6,5 7,3 7,6 8,4 6,5 7,3