Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Sierpień – tydzień 4 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Kokosowa bananowa owsianka z wiśniami (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (45 g), pasta z zielonego groszku z sezamem (30 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 11 Obiad: • Krem z kalafiora z koperkiem (250 g) • Spaghetti z pesto pietruszkowym, serem feta i pomidorem (260 g), surówka z selera i jabłka (100 g) • Kompot z wiśni (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Koktajl na maślance malinowo-jagodowy (200 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z kurkumą i malinami (250 g) • Chleb pszenny razowy (70 g), masło (7 g), ser półtłusty (30 g), wędzony łosoś (20 g), koperek, pomidor (60 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Botwinka z ziemniakami (250 g) • Leczo z cukinii z kurczakiem (250 g), ogórek kiszony (1 sztuka) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 9 Podwieczorek: • Czekoladowo gryczane ciasto z wiśniami (60 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Chleb tostowy pełnoziarnisty (25 g), ser żółty (1 plaster), chleb żytni (35 g), szynka drobiowa (1 plaster) • papryka czerwona (40 g), rzodkiewki • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Letnia zupa jarzynowa (fasolka szparagowa, kalafior, marchew, koper – 250 g) • Zapiekane naleśniki żytnie z sosem bolońskim (2 sztuki), mizeria z jogurtem i koperkiem (80g), surówka z kapusty pekińskiej i pora (80 g) • Woda z cytryną i imbirem/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Sałatka owocowa (truskawki, śliwki, wiśnie) z prażonymi pestkami dyni (170 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 4 Śniadanie: • Jogurt naturalny (150 g) z owocami (truskawki, śliwki, brzoskwinie – 100 g) • Chleb razowy z ziarnami (70 g), masło (7 g), wędlina drobiowa (1 plaster), pasta z fasoli białej i pieczonego czosnku (30 g), sałata, rzodkiewki • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa z soczewicy z grzankami (250 g) • Placuszki warzywne z kaszą pęczak (200 g), surówka z buraczków (100 g) • Kompot z truskawek (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3 Podwieczorek: • Domowy sorbet truskawkowo-bananowy (150 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 5 Śniadanie: • Czekoladowy budyń jaglany z truskawkami (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7g), ser żółty (1 plaster), jajecznica na parze ze szczypiorkiem (55 g), rzodkiewki, sałata • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa ogórkowa z ryżem (250 g) • Pieczone kotleciki z łososia (120 g), puree ziemniaczane z koperkiem (150 g), surówka z marchewki i jabłka (100 g) • Sok jabłkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 4, 7 Podwieczorek: • Serek wiejski z brzoskwinią i otrębami żytnimi (200 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1104 1116 1087 1066 1089 1092 Białko (%) 14,2 17,8 17,0 15,2 18,8 16,6 Tłuszcz (%) 29,3 28,6 26,7 27,0 28,9 28,1 Węglowodany (%) 56,5 53,6 56,3 57,8 52,3 55,3 Błonnik (g) 18,8 19,6 15,2 16,5 17,8 17,6 Witamina A (µg) 265 564 446 685 586 509 Witamina E (mg) 9,2 5,5 5,2 6,2 7,1 6,6 Witamina C (mg) 124,8 89,6 65,2 33,6 46,7 72,0 Witamina B1 (mg) 0,8 0,7 0,7 0,9 0,6 0,7 Witamina B2 (mg) 1,1 1,0 1,2 1,6 1,1 1,2 Witamina B12 (µg) 1,0 1,5 3,0 1,9 3,5 2,2 Wapń (mg) 572 654 465 568 489 549 Magnez (mg) 232 305 267 244 280 266 Żelazo (mg) 7,2 10,1 8,6 8,6 9,4 8,8