Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Lipiec – tydzień 4 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Pudding chia z musem jabłkowo- porzeczkowym (250 g) • Chleb żytni (35 g), masło (4 g), ser twarogowy ze szczypiorkiem (40 g), omlet jajeczny z szynką, pomidorem i koperkiem (100 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Krem z warzyw (marchew, pietruszka, seler, kalafior, ziemniaki, koperek) z podprażonymi pestkami dyni (250 g) • Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym (150 g) z kaszą pęczak (100 g), surówka z kapusty białej i marchewki (100 g) • Sok jabłkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Zupa wiśniowa z makaronem (230 g) • Herbata/woda (bez ograniczeń) ALERGENY: 1 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z jabłkiem i cynamonem (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), pasta z cukinii, ciecierzycy i bazylii (40 g), wędlina drobiowa (1 plaster), pomidor (40 g), ogórek • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z makaronem (250 g) • Schab gotowany w sosie własnym z marchewką (70 g), ziemniaki (150 g), sałata z koperkiem i jogurtem naturalnym (50 g) • Kompot wiśniowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Koktajl na jogurcie naturalnym z owocami (truskawki, brzoskwinie – 250 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Owsianka na mleku z bananem i porzeczkami (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), ser twarogowy z rzodkiewką (40 g), wędlina drobiowa (plaster), rukola, pomidor (40g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem z cukinii z grzankami, jogurtem naturalnym i nasionami słonecznika (250 g) • Placuszki warzywne z kaszą jaglaną (marchew, pietruszka, cukinia, ziemniak – 200 g), sos jogurtowy z koperkiem (40 g) • Kompot z porzeczek i jabłek (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Naleśniki z serem i owocami (np. świeża brzoskwinia – 1 sztuka) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Jogurt naturalny (150 g), brzoskwinia i śliwki (100 g) musli (płatki owsiane, żytnie, otręby, rodzynki – 40 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), pasta z dorsza i jajek (40 g), ser żółty (1 plaster), sałata, kiełki • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 4, 7 Obiad: • Chłodnik litewski z jajkiem i koperkiem (250 g) • Leczo z cukinii z mięsem drobiowym (200 g) i ryżem (130 g), surówka z selera i marchwi (100 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7, 9 Podwieczorek: • Pieczone kotlety z kalafiora i curry (120 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Kaszka manna na mleku z malinami, posłodzona miodem (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), ser żółty (1 plaster), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (40 g), pomidor (40 g), sałata • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Krem z brokułów z grzankami (250 g) • Pieczony dorsz w panierce z bułki tartej i otrębów pszennych (120 g) pieczone ziemniaki (150 g), sałata z papryką i pomidorem (80 g), fasolka szparagowa (25 g) • Woda z cytryną i miętą/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 4, 9 Podwieczorek: • Kalarepa w plasterkach (40 g) • Wafel ryżowy (2 sztuki) z pastą marchewkowo-figową (40 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1037 1099 1117 1098 1056 1081 Białko (%) 17,5 14,9 14,6 18,7 16,3 16,4 Tłuszcz (%) 33,7 31,7 28,9 30,9 31,0 31,2 Węglowodany (%) 48,8 53,4 56,5 50,4 52,7 52,4 Błonnik (g) 14,6 13,9 16,6 25,4 21,7 18,4 Witamina A (µg) 981 361 909 2034 657 988 Witamina E (mg) 7,0 6,6 6,3 9,7 7,9 7,5 Witamina C (mg) 40,1 45,4 24,6 147,4 73,3 66,2 Witamina B1 (mg) 0,6 1,1 0,8 1,1 0,6 0,8 Witamina B2 (mg) 1,2 1,2 1,2 1,7 1,0 1,3 Witamina B12 (µg) 2,1 2,1 2,1 3,1 2,4 2,4 Wapń (mg) 429 629 550 748 575 586 Magnez (mg) 196 218 245 309 253 244 Żelazo (mg) 6,7 7,4 7,8 13,8 8,6 8,9