Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Czerwiec – tydzień 3 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Jaglanka na mleku z bananem, wiórkami kokosowymi i rodzynkami (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), wędlina drobiowa (1 plaster), pasta z awokado i twarogu (40 g), ogórek, kalarepa (30 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Obiad: • Krem ziemniaczano-koperkowy z grzankami (250 g) • Makaron pełnoziarnisty z zielonym pesto z brokułu i rukoli z pomidorami koktajlowymi i piersią kurczaka (350 g) • Woda z cytryną i miętą/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Koktajl truskawkowy na mleku (230 g) • Woda (bez ograniczeń) ALERGENY: 1, 7, 9 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana na mleku z czereśniami (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), ser żółty (1 plaster), twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem (40 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Obiad: • Zupa pomidorowa z kaszą jęczmienną (250 g) • Młode ziemniaki (150 g), jajko sadzone (1 sztuka), sałata ze śmietaną (80 g), szparagi (4 sztuki) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Ciasto drożdżowe z rabarbarem (40 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Placuszki z kaszy manny i płatków owsianych z bananem (120 g) • Chleb żytni (35 g), chleb pszenno-żytni (35 g), masło (7 g), hummus (35 g), wędlina drobiowa (1 plaster), sałata • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Obiad: • Zupa szczawiowa z jajkiem (250 g) • Risotto z kurczakiem, cukinią, marchwią, papryką, kukurydzą (350 g) • Kompot z rabarbaru (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Pianka twarogowa z truskawkami (100 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Owsianka na mleku z tartym jabłkiem i orzechami włoskimi (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), ser żółty (1 plaster), pasta z makreli wędzonej (35 g), rzodkiewki (2 sztuki), ogórek • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7, 8 Obiad: • Chłodnik z botwinki z jogurtem naturalnym (240 g) • Schab w sosie pieczeniowym (80 g), ziemniaki (150 g), surówka z rzodkiewki, sałaty i ogórka (80 g), fasolka szparagowa (80 g) • Kompot z truskawek (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 Podwieczorek: • Jogurt naturalny (150 g) z owocami sezonowymi (50 g), otrębami gryczanymi i zarodkami pszennymi (15 g) • Herbata/woda (bez ograniczeń) ALERGENY: 1, 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Shake z kaszy jaglanej i malin osłodzony daktylami (230 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (50 g), twarożek z rzodkiewką (40 g), sałata • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa szparagowa z koperkiem (250 g) • Łosoś w sosie cytrynowym (120 g), pieczone ziemniaki w ziołach (150 g), surówka z kapusty pekińskiej i ogórka (100 g) • Sok jabłkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 4, 9 Podwieczorek: • Arbuz (120 g), wafel ryżowy z ryżu brązowego (2 sztuki) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1017 1017 1102 1063 1097 1059 Białko (%) 19,5 13,0 22,0 16,7 18,2 17,9 Tłuszcz (%) 30,2 32,7 27,5 35,6 31,2 31,4 Węglowodany (%) 50,3 54,3 50,5 47,7 50,6 50,7 Błonnik (g) 14,0 10,8 12,9 18,8 16,5 14,6 Witamina A (µg) 580 592 1049 364 577 632 Witamina E (mg) 4,7 4,5 5,0 7,0 5,3 5,3 Witamina C (mg) 71,3 57,6 37,4 44,7 59,5 54,1 Witamina B1 (mg) 0,7 0,5 0,7 1,1 0,9 0,8 Witamina B2 (mg) 1,3 1,1 1,2 1,3 1,2 1,2 Witamina B12 (µg) 2,1 2,0 2,1 4,1 7,1 3,5 Wapń (mg) 613 535 326 814 433 544 Magnez (mg) 239 166 189 264 236 219 Żelazo (mg) 7,2 6,2 6,8 8,3 8,8 7,5