Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Maj – tydzień 4 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Owsianka z otrębami, bananem i winogronami (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), ser żółty (1 plaster), pasztet z cieciorki, kaszy jaglanej i jarmużu (50 g), rzodkiewka (2 sztuki) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem z brokułów i zielonego groszku, posypany prażonym sezamem (220 g) • Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym (130 g), ziemniaki (150 g), surówka z surowego kalafiora z jogurtem naturalnym (100 g) • Kompot z owoców mrożonych (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9, 11 Podwieczorek: • Sernik na zimno z owocami (np. mrożone śliwki – 100 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Cynamonowa jaglanka na mleku z bananem i jabłkiem (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), wędlina drobiowa (1 plaster), pomidorowa pasta z ciecierzycy (40 g), kiełki, ogórek • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Rosół z makaronem (250 g) • Kasza pęczak z cukinią, fetą i kurczakiem (300 g) • Sok marchewkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Twarogowe placuszki z konfiturą z rabarbaru osłodzoną miodem (150 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Pudding ryżowy na mleku z wiśniami z kompotu (230 g) • Bułka grahamka (60 g), masło (7 g), jajecznica na parze (50 g), twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (60 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa ziemniaczano-porowa (250 g) • Mięso z piersi indyka (100 g), makaron pełnoziarnisty (100 g), surówka z kapusty kiszonej i marchewki (100 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Chlebek bananowy z orzechami włoskimi bez cukru (70 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 8 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Mus jaglany z jogurtem naturalnym i jabłkiem posypany nasionami słonecznika (220 g) • Tost z chleba pszenno-żytniego (35 g) z serem żółtym (1 plaster), chleb żytni (35 g), masło (4 g), wędlina drobiowa (1 plaster), pomidor (1/2 sztuki) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Żurek z jajkiem (250 g) • Naleśniki pszenno-gryczane z kakaowym twarożkiem osłodzonym truskawkami (2 sztuki) • Woda z cytryną i miętą/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Koktajl jagodowy (maślanka, banan, mrożone owoce leśne – 250 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana na mleku z wiórkami kokosowymi i gruszką (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (50 g), pasta z brokułu z pestkami słonecznika (35 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Krem z kalarepy z pestkami dyni (220 g) • Zapiekany dorsz ze szpinakiem w sosie koperkowym (160 g), ryż (100 g), surówka z selera i marchwi (100 g) • Sok jabłkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 4, 7, 9 Podwieczorek: • Jogurt naturalny (150 g) z domową granolą (30 g) i kiwi (1/2 sztuki) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1024 1149 1059 1159 1062 1091 Białko (%) 18,7 18,6 20,3 17,0 16,2 18,2 Tłuszcz (%) 32,2 29,0 29,6 27,1 25,1 28,6 Węglowodany (%) 49,1 52,4 50,1 55,9 58,7 53,2 Błonnik (g) 18,6 14,2 11,6 13,6 18,8 15,3 Witamina A (µg) 434 1121 764 401 976 739 Witamina E (mg) 4,5 5,7 4,4 3,4 4,9 4,6 Witamina C (mg) 74,4 18,2 47,2 30,6 88,6 51,8 Witamina B1 (mg) 0,9 0,7 0,6 0,9 0,7 0,8 Witamina B2 (mg) 1,4 1,2 1,2 1,6 1,3 1,3 Witamina B12 (µg) 2,4 2,2 3,0 3,2 3,0 2,8 Wapń (mg) 627 502 412 692 731 593 Magnez (mg) 269 202 195 202 249 223 Żelazo (mg) 9,4 6,7 7,3 7,6 8,7 7,9