Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Kwiecień – tydzień 4 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z suszonymi morelami, żurawiną i kurkumą (250 g) • Chleb z ziarnami (70 g), masło (7 g), wędlina drobiowa (1 plaster), pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorkiem (50 g), sałata • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa fasolowa (200 g) • Schab pieczony (40 g), sos pieczeniowy, szpinakowe kluski śląskie (100 g), surówka z modrej kapusty (100 g) • Sok marchwiowo-jabłkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7, 9 Podwieczorek: • Pomarańcza w cząstkach (1/2 sztuki), orzechy włoskie (10 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 8 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Kasza kukurydziana na mleku z jabłkiem, bananem, posypana owocami grantu (250 g) • Chleb żytni na zakwasie (70 g), masło (7 g), twarożek ze szczypiorkiem (35 g), hummus pomidorowy (30 g), kiełki • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z ryżem i rozmarynem (250 g) • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem warzywami (250 g) • Kompot z owoców mrożonych (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Placuszki z kaszy gryczanej i brokułu (120 g) • Mandarynka (1 sztuka) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 3 Śniadanie: • Placuszki jaglane z wiórkami kokosowymi, imbirem (150 g) i gruszką (100 g) • Bułka grahamka (60 g), masło (7 g), ser żółty (1 plaster), jajecznica na parze (50 g), papryka czerwona (30 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Krem z cukinii z ziarnami słonecznika (250 g) • Gulasz z mięsa indyka (150 g), ryż brązowy (100 g), surówka z białej kapusty (100 g) • Woda z kawałkami pomarańczy ALERGENY: 9 Podwieczorek: • Pieczone jabłka z miodem i cynamonem (1 sztuka) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 4 Śniadanie: • Owsianka na mleku z musem jabłkowym z dodatkiem otrąb żytnich (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), wędlina drobiowa (1 plaster), pasta z zielonego groszku z nasionami słonecznika (30 g), ogórek zielony • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Barszcz biały z jajkiem (250 g) • Naleśniki z twarożkiem i rodzynkami (1 sztuka), surówka z jabłka i marchewki (100 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Muffinki warzywne (jajka, twaróg, papryka, cukinia, szpinak – 3 sztuki) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Kasza jęczmienna na mleku z bananem, rodzynkami i cynamonem (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), ser żółty (1 plaster), łosoś wędzony (12g), koperek, sałata • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Zupa cebulowa z grzankami (250 g) • Kuleczki z dorsza i kaszy kuskus (180), gotowany brokuł (70 g), surówka z kapusty pekińskiej (70 g), sos jogurtowo-koperkowy • Sok grejpfrutowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7, 9 Podwieczorek: • Gofry z mąki pełnoziarnistej (45 g) z twarożkiem (50 g) i świeżymi owocami (70 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1105 1086 1041 1184 1148 1113 Białko (%) 17,5 19,2 16,4 18,7 18,1 18,0 Tłuszcz (%) 33,7 27,1 35,2 30,2 24,6 30,2 Węglowodany (%) 48,8 53,7 48,4 51,1 57,3 51,9 Błonnik (g) 18,8 17,8 14,9 18,5 16,1 17,2 Witamina A (µg) 1007 822 485 1554 539 881 Witamina E (mg) 4,6 5,6 7,4 4,6 4,6 5,4 Witamina C (mg) 58,2 56,4 43,4 63,2 78,2 59,9 Witamina B1 (mg) 1,1 0,8 0,7 0,7 0,6 0,8 Witamina B2 (mg) 1,2 1,1 1,1 1,6 1,1 1,2 Witamina B12 (µg) 2,2 1,9 3,1 3,3 2,9 2,7 Wapń (mg) 519 412 453 521 696 520 Magnez (mg) 215 273 187 241 220 227 Żelazo (mg) 8,4 7,8 8,1 9,8 6,4 8,1