Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Kwiecień – tydzień 3 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z jabłkiem i żurawiną (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), wędlina drobiowa (1 plaster), hummus z ciecierzycy (30 g), kiełki • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa ogórkowa z koperkiem (250 g) • Pieczone kotleciki z brokułów i kaszy gryczanej (220 g), kapusta kiszona (100 g), surówka z surowego kalafiora z kukurydzą (100 g) • Sok jabłkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7 Podwieczorek: • Frytki z marchewki, ziemniaków i cukinii z dipem jogurtowym z koperkiem i czosnkiem (150 g) • Migdały (15 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 8 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Owsianka na mleku z gruszką i wiórkami kokosowymi (250 g) • Chleb żytni (35 g), masło (4 g), ser żółty (1 plaster) • Grzanka z chleba pszenno-żytniego (30 g), łosoś wędzony (12 g), papryka czerwona (30 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Botwinka z jogurtem naturalnym (250 g) • Kasza bulgur z mięsem z piersi kurczaka i warzywami (marchew, pietruszka, cukinia, cebula, czosnek – 250 g) • Kompot z mrożonych owoców (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Podwieczorek: • Domowy budyń czekoladowy na mleku (250 g) • Kiwi (1 sztuka) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Kasza gryczana na słodko z bananem, miodem, kakao i cynamonem (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), filet z makreli wędzonej (30 g), pasta z białej fasoli i pieczarek (40 g), ogórek, sałata • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Zupa jarzynowa z kaszą pęczak (250 g) • „Oszukane” gołąbki zapiekane w sosie pomidorowym (250 g), ogórek kiszony (1 sztuka) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Ciasteczka kokosowe (banan, płatki owsiane, wiórki kokosowe, daktyle – 130 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 4 Śniadanie: • Ryż na mleku z musem jabłkowym i cynamonem (250 g) • Bułka z ziarnami (60 g), masło (7 g), szynka drobiowa (1 plaster), omlet z warzywami (papryka, brokuł, szczypiorek – 90 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa marchewkowa z kolendrą i imbirem (250 g) • Makaron razowy (100 g) z zielonym groszkiem i szpinakiem i pestkami dyni w sosie śmietanowym, posypany prażonym sezamem (120 g), surówka z marchewki i selera (100 g) • Kompot jabłkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9, 11 Podwieczorek: • Jogurt naturalny (150 g), jabłko i gruszka (100 g), orzechy włoskie (10 g), cynamon • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 8 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z musem z truskawek mrożonych i bananem (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), twarożek z rzodkiewką (30 g), jajko na twardo (50 g), sałata • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa krem z porów z pestkami słonecznika (250 g) • Pieczony halibut w panierce z płatków kukurydzianych (100 g), ziemniaki posypane koperkiem (150 g), surówka z białej kapusty (100 g) • Sok z czarnej porzeczki (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 4, 9 Podwieczorek: • Koktajl owocowy z kurkumą (maślanka, banan, jabłko – 230 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1069 1114 1118 1087 1074 1092 Białko (%) 14,4 18,9 13,1 12,8 19,5 15,7 Tłuszcz (%) 28,6 29,4 27,9 30,5 27,2 28,7 Węglowodany (%) 57,0 51,7 59,0 56,7 53,3 55,5 Błonnik (g) 24,4 16,2 19,1 17,6 14,1 18,3 Witamina A (µg) 917 1047 448 1322 294 806 Witamina E (mg) 6,6 5,5 4,6 5,7 7,4 6,0 Witamina C (mg) 60,8 62,9 61,5 27,1 59,0 54,3 Witamina B1 (mg) 1,0 0,6 0,9 0,6 0,8 0,8 Witamina B2 (mg) 1,2 1,2 0,9 1,1 1,2 1,1 Witamina B12 (µg) 1,5 2,9 3,6 1,9 2,8 2,6 Wapń (mg) 503 802 437 665 535 588 Magnez (mg) 342 227 302 229 243 269 Żelazo (mg) 10,4 6,7 8,4 7,8 8,1 8,3