Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Marzec – tydzień 4 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Owsianka na mleku z pomarańczą i miodem (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), pierś z indyka (1 plaster), twaróg chudy (30 g), rukola • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa krem z białych warzyw (cebula, pietruszka, seler, kalafior – 200 g) • Potrawka z kurczaka z ryżem i warzywami (220 g), surówka z papryki w trzech kolorach (100 g) • Kompot z owoców mrożonych (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 9 Podwieczorek: • Pieczona cieciorka w ziołach (40 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 2 Śniadanie: • Budyń jaglany na mleku z gruszką (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), ser żółty (1 plaster), pasztet warzywny (30 g), kiełki • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa ogórkowa (250 g) • Pieczona pierś z kurczaka posypana sezamem (100 g), ziemniaki (150 g), sos koperkowy na bazie jogurtu naturalnego (2 łyżki), surówka z pora i jabłka (100 g) • Sok grejpfrutowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 11 Podwieczorek: • Mus owocowy (mieszanka owoców mrożonych) na jogurcie naturalnym z płatkami kukurydzianymi (250 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z jabłkiem i cynamonem (250 g) • Grahamka (60 g), masło (7 g), pasta z makreli wędzonej (25 g), wędlina drobiowa (1 plaster), ogórek, sałata • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Botwinka z kaszą pęczak (250 g) • Naleśniki pszenno-gryczane posmarowane twarożkiem z tuńczykiem i warzywami (sałata, papryka, kukurydza – 2 sztuki) • Sok jabłkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 4, 7, 9 Podwieczorek: • Tarte jabłko z marchewką z rodzynkami i orzechami włoskimi (230 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 8 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Placuszki z kaszy jaglanej z bananem i kawałkami świeżego ananasa (180 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), pasta z gotowanego brokułu z twarogiem (30 g), wędlina drobiowa (1 plaster), sałata • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Żurek z jajkiem (250 g) • Makaron razowy (100 g) z sosem z czerwonej soczewicy (soczewica, cebula, czosnek, cukinia, koncentrat pomidorowy – 80 g) posypany prażonym sezamem, ogórek kiszony (1 sztuka) • Kompot gruszkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9, 11 Podwieczorek: • Koktajl na kefirze z bananem, mrożonymi truskawkami i siemieniem lnianym (250 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Zupa jabłkowa na jogurcie naturalnym z anyżem i cynamonem (250 g) • Chleb z ziarnami (70 g), masło (7 g), jajko na twardo ze szczypiorkiem (1 sztuka), serek ziarnisty (40 g), kiełki • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa krem z brukselki z grzankami (250 g) • Pieczony dorsz (100 g), pieczone ziemniaki w cząstkach (150 g), surówka z kapusty kiszonej (100 g) • Kompot jabłkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 9 Podwieczorek: • Czekoladowy pudding chia z wiórkami kokosowymi (150 g) • Mandarynki (1 sztuka) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1012 1097 1129 1030 1111 1076 Białko (%) 21,3 17,0 14,0 12,2 17,5 16,4 Tłuszcz (%) 25,7 29,1 27,0 25,6 33,3 28,1 Węglowodany (%) 53,0 53,9 59,0 62,2 49,2 55,5 Błonnik (g) 18,6 16,9 17,2 15,2 18,3 17,2 Witamina A (µg) 1077 531 1643 302 306 772 Witamina E (mg) 7,6 6,6 5,4 2,6 5,5 5,5 Witamina C (mg) 115,2 61,5 35,6 34,9 58,4 61,1 Witamina B1 (mg) 0,9 0,7 0,8 0,8 0,7 0,8 Witamina B2 (mg) 1,1 1,2 0,9 1,0 1,3 1,1 Witamina B12 (µg) 1,5 2,2 3,6 1,5 3,1 2,4 Wapń (mg) 456 662 423 399 665 521 Magnez (mg) 202 224 242 215 282 233 Żelazo (mg) 7,5 7,0 7,2 7,1 7,5 7,3