Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Marzec – tydzień 3 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Jaglanka z jabłkiem i masłem migdałowym (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), masło (7 g), wędlina drobiowa (1 plaster), pasztet z cukinii i cieciorki (30 g), kiełki (7 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 8 Obiad: • Zupa koperkowa (250 g) • Razowy makaron w sosie śmietanowym z klopsikami z indyka (250 g), surówka z kapusty modrej (100 g), ogórek kiszony (1 sztuka) • Kompot z owoców mrożonych (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Zielony koktajl z imbirem i siemieniem lnianym (jarmuż/szpinak, banan, sok pomarańczowy – 250 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 2 Śniadanie: • Placuszki jaglane z marchewką (ok. 150 g) • Grahamka (60 g), masło (7 g), twarożek z kurkumą i szczypiorkiem (40 g), ser żółty (1 plaster), papryka czerwona (25 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa gulaszowa (200 g) • Pieczone kotleciki z pęczaku ze szpinakiem i nasionami słonecznika (200 g), surówka coleslaw (100 g) • Sok jabłkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Jogurt naturalny (150 g) z pomarańczą (50 g), płatkami owsianymi i pestkami dyni (20 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Kasza jęczmienna na mleku z pomarańczą, jabłkiem i nasionami granatu (250 g) • Chleb z ziarnami (70 g), masło (7 g), wędlina drobiowa (1 plaster), pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów (30 g), rzodkiewka, kiełki • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa kalafiorowa z pieczonym czosnkiem i koperkiem (250 g) • Pierogi z mąki razowej z mięsem (230 g), surówka z kapusty białej (100 g) • Kompot z owoców mrożonych (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Placuszki gryczane z plasterkami kiwi (120 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 4 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana na mleku z gruszką, imbirem i wiórkami kokosowymi (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), masło (7 g), serek wiejski ze szczypiorkiem (50 g), filet z makreli wędzonej (40 g), ogórek zielony (40 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Krem z cukinii z nasionami słonecznika (250 g) • Pieczona pierś z kurczaka w ziołach (100 g), ziemniaki (150 g), marchewka z groszkiem (50 g), surówka z kapusty kiszonej z marchewką (80 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 9 Podwieczorek: • Mieszanka owoców leśnych (mrożonych) pod kruszonką z płatków jaglanych (150 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Kakao osłodzone miodem (250 g) • Bułka pszenno-żytnia z ziarnami (50 g), masło (7 g), ser żółty (1 plaster), jajecznica na parze ze szczypiorkiem (50 g), kiełki • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z pęczakiem (250 g) • Ryba po grecku (150 g) z ryżem brązowym (100 g), ogórek kiszony (1 sztuka) • Woda z cytryną (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7, 9 Podwieczorek: • Domowy budyń wiśniowy z płatkami migdałowymi (200 g) • Herbata/woda ALERGENY: 3, 7, 8 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1009 1098 1085 1063 1010 1053 Białko (%) 18,8 20,8 15,0 16,5 17,9 17,8 Tłuszcz (%) 27,2 31,0 24,9 25,9 33,1 28,4 Węglowodany (%) 54,0 48,2 60,1 57,6 49,0 53,8 Błonnik (g) 21,9 14,9 22,6 26,2 11,8 19,5 Witamina A (µg) 936 1842 535 602 893 961 Witamina E (mg) 7,4 6,3 4,9 4,8 6,2 5,9 Witamina C (mg) 128,5 45,3 93,8 64,1 21,8 70,7 Witamina B1 (mg) 0,9 0,8 1,1 0,9 0,6 0,8 Witamina B2 (mg) 1,2 1,5 1,1 1,0 1,2 1,2 Witamina B12 (µg) 1,7 3,9 2,3 4,0 5,3 3,4 Wapń (mg) 502 607 501 404 766 556 Magnez (mg) 273 241 229 327 242 262 Żelazo (mg) 8,4 11,0 7,6 9,5 5,7 8,4