Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Luty – tydzień 4 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem (250 g) • Chleb z ziarnami (70 g), masło (7 g), twarożek ze szczypiorkiem (40 g), pasztet warzywny (40 g), kiełki • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem czosnkowy z grzankami z chleba pełnoziarnistego (250 g) • Leczo z kurczakiem, cukinią, papryką i kaszą kuskus (230 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 9 Podwieczorek: • Muffiny marchewkowe (ok. 60 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Jaglanka na mleku z bananem i jabłkiem (250 g) • Chleb pszenno-żytni (25 g), chleb orkiszowy (30 g), masło (7 g), ser żółty (1 plaster), pasta szpinakowa z jajkiem (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Kapuśniak (250 g) • Pulpety z mięsa mielonego w sosie koperkowym (100 g), ziemniaki (150 g), gotowane buraczki (100 g), liść kapusty pekińskiej (30 g) • Woda z cytryną i miętą/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Kokosowe pancakes z miodem i kardamonem (2 małe sztuki) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana na mleku z suszonymi morelami i syropem daktylowym (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), masło (7 g), wędlina drobiowa (1 plaster), ser mozzarella (30 g), marchewka w słupkach (40 g), rzodkiewka • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem z brokułów z nasionami słonecznika (200 g) • Makaron świderki z sosem bolognese (240 g), ogórek kiszony (1 sztuka), surówka z pora (100 g) • Kompot z owoców mrożonych (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 9 Podwieczorek: • Domowe ciastka owsiane (2 sztuki – ok. 40 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Owsianka na mleku ze świeżym ananasem i wiórkami kokosowymi (250 g) • Bułka grahamka (60 g), masło (7 g), pasta z pieczonego bakłażana i papryki (50 g), ser żółty (1 plaster), ogórek (30 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem z dyni i marchewki z ziarnami słonecznika (200 g) • Pieczona pierś z indyka z rozmarynem i czosnkiem (100 g), cząstki pieczonych ziemniaków w ziołach (150 g), surówka z białej kapusty (100 g), fasolka szparagowa (50 g) • Kompot z owoców mrożonych (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 9 Podwieczorek: • Domowy budyń czekoladowy (200 g), mandarynka (1 sztuka) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Jaglanka na mleku z gruszką, orzechami włoskimi i pestkami dyni (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), masło (7 g), twaróg chudy (1 plaster), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (50 g), papryka czerwona (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 8 Obiad: • Zupa ogórkowa (250 g) • Naleśnik pszenno-żytni (80 g) z łososiem i szpinakiem (100 g) • Sok jabłkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 4, 7 Podwieczorek: • Winogrona ciemne (50 g), wafel z ryżu brązowego (10 g) z masłem orzechowym (20 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 5 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1025 1110 1092 1089 1154 1094 Białko (%) 17,6 17,0 16,6 16,3 18,0 17,1 Tłuszcz (%) 24,1 34,0 29,6 32,6 35,2 31,1 Węglowodany (%) 58,3 49,0 53,8 51,1 46,8 51,8 Błonnik (g) 14,1 13,0 16,6 19,6 12,3 15,1 Witamina A (µg) 1030 451 1147 1108 551 858 Witamina E (mg) 4,9 4,7 8,0 7,1 11,0 7,1 Witamina C (mg) 62,9 34,3 61,1 58,2 24,4 48,2 Witamina B1 (mg) 0,6 0,7 0,7 0,8 0,7 0,7 Witamina B2 (mg) 0,9 1,2 1,2 1,1 1,2 1,1 Witamina B12 (µg) 1,5 2,1 1,7 2,2 5,6 2,6 Wapń (mg) 345 551 476 747 489 522 Magnez (mg) 190 189 235 288 231 227 Żelazo (mg) 6,1 8,0 8,0 7,2 8,4 7,5