Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Luty – tydzień 3 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Owsianka kokosowa na mleku ze świeżą żurawiną (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), masło (7 g), wędlina drobiowa (1 plaster), pasta z cukinii i fasoli (35 g), kiełki (5 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem z pora, ziemniaków i jarmużu posypany nasionami słonecznika (250 g) • Pieczony kurczak z komosą ryżową i ciecierzycą, brokułem i natką pietruszki (250 g), surówka z kapusty pekińskiej (100 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: Podwieczorek: • Jogurt naturalny (150 g) z musem jabłkowym i cynamonem (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Omlet z kaszy jaglanej z kiwi i granatem (200 g) • Chleb pszenno-żytni (50 g), masło (7 g), pasta z wędzonej makreli (50 g), ser żółty (1 plaster), czerwona papryka (25 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 4, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z ryżem (250 g) • Zapiekanka makaronowa z mięsem z indyka i brokułami (250 g), buraczki gotowane (100 g) • Maślanka (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Korzenne ciasto marchewkowe (60 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Płatki żytnie i owsiane na mleku z orzechami włoskimi i suszonymi morelami (200 g) • Bułka grahamka (60 g), masło (7 g), wędlina drobiowa (1 plaster), jajko ze szczypiorkiem (1 sztuka), liść sałaty • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 8 Obiad: • Zupa jarzynowa z kaszą pęczak (250 g) • Roladki schabowe w sosie pomidorowym (100 g), ziemniaki (150 g), surówka z czerwonej kapusty (100 g), brukselka (3 sztuki) • Woda z cytryną/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Domowe batony musli (30 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana na mleku z jabłkiem i cynamonem (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), masło (7 g), schab pieczony (1 plaster), twaróg ze szczypiorkiem (40 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem ziemniaczano-kalafiorowy z natką pietruszki (250 g) • Naleśniki meksykańskie (farsz: mielone mięso, papryka, cebula, fasola czerwona, kukurydza, koncentrat pomidorowy – 2 małe sztuki) • Kompot z mrożonych owoców (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Żytnie muffiny dyniowe (60–70 g) • Herbata/woda ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Kaszka manna na mleku z gruszką i migdałami (250 g) • Chleb graham (50 g), masło (7 g), domowy serek fromage z koperkiem (20 g), jajecznica na parze ze szczypiorkiem (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 8 Obiad: • Zupa ogórkowa (250 g) • Pieczony filet z dorsza (100 g), sos czosnkowy, ziemniaki pieczone w cząstkach (150 g), surówka z kapusty kiszonej (100 g) • Sok warzywny (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 4, 7 Podwieczorek: • Żółty koktajl na kefirze z bananem, pomarańczą i kiwi (250 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1065 1032 1026 1026 1071 1044 Białko (%) 18,4 21,9 17,1 17,0 15,2 17,9 Tłuszcz (%) 27,6 35,1 31,9 34,4 32,0 32,2 Węglowodany (%) 54,0 43,0 51,0 48,6 52,8 49,9 Błonnik (g) 19,2 10,4 19,1 12,9 14,4 15,2 Witamina A (µg) 290 797 591 464 491 526 Witamina E (mg) 5,3 5,7 6,4 5,8 6,5 6,0 Witamina C (mg) 78,0 40,4 38,3 40,3 53,5 50,1 Witamina B1 (mg) 1,1 0,5 1,0 1,4 0,6 0,9 Witamina B2 (mg) 1,2 1,1 0,9 1,2 1,1 1,1 Witamina B12 (µg) 1,9 4,9 1,6 2,2 2,8 2,7 Wapń (mg) 616 533 432 488 528 520