Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Grudzień – tydzień 3 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z tartym jabłkiem, cynamonem i kardamonem (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), masło (7 g), wędlina drobiowa (1 plaster), twaróg półtłusty z czerwoną papryką i szczypiorkiem (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa krem z brukselki (250 g) • Kotleciki z fasoli mung z komosą ryżową obtoczone w sezamie (200 g), surówka z kapusty pekińskiej (100 g) • Kompot z owoców mrożonych (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7, 9, 11 Podwieczorek: • Mandarynka (1 sztuka), migdały (10 sztuk), śliwki suszone (2 sztuki) • Herbata ALERGENY: 8 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Czekoladowo-pomarańczowa owsianka na mleku (250 g) • Chleb orkiszowy (70 g), masło (7 g), ser żółty (1 plaster), pasta z zielonego groszku z jogurtem naturalnym, posypana prażonym sezamem (35 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 11 Obiad: • Zupa ogórkowa (250 g) • Naleśniki żytnio-gryczane z kurczakiem i szpinakiem (2 małe sztuki) • Sok jabłkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Podwieczorek: • Shake jaglany z bananem, cynamonem i kurkumą na jogurcie naturalnym (250 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Placuszki z kaszy jaglanej z bananem i otrębami żytnimi (ok. 150 g) • Chleb żytni z nasionami (70 g), masło (7 g), wędlina drobiowa (1 plaster), twaróg półtłusty wymieszany z curry i kolendrą (40 g), sałata lodowa, seler naciowy (5–10 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Obiad: • Kapuśniak (250 g) • Pieczona pierś z indyka (100 g), ziemniaki (150 g), surówka z pieczonych buraków, cebuli i jabłka (100 g) • Kompot gruszkowy z goździkiem (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 9 Podwieczorek: • Placuszki dyniowe z pęczakiem i imbirem (ok. 100 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Kasza kukurydziana na mleku z gruszką i wiórkami kokosowymi (250 g) • Frittata z brokułami i szynką drobiową (ok. 100 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7 Obiad: • Zupa krem pomidorowo-dyniowy z łyżką jogurtu naturalnego (250 g) • Spaghetti z klopsikami drobiowymi w sosie pomidorowym (250–280 g), surówka z kapusty kiszonej (100 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Kulki słonecznikowe (mielony słonecznik, płatki żytnie i owsiane, miód – 2 sztuki) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Budyń jaglany z sokiem jabłkowym i orzechami włoskimi (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), masło (7 g), ser żółty (1 plaster), pasta jajeczna ze śmietaną i szczypiorkiem (50 g), ogórek kiszony (1 sztuka) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 8 Obiad: • Zupa warzywna z pęczakiem (250 g) • Filet z dorsza z warzywami w sosie pomidorowym (200 g) z ryżem brązowym (100 g) • Kompot z owoców mrożonych (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7, 9 Podwieczorek: • Ciasteczka z kuskusu (kuskus, jajko, mąka, miód/ksylitol – 2 sztuki) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1056 1116 1025 1016 1028 1048 Białko (%) 17,7 18,0 15,3 15,8 21,1 17,6 Tłuszcz (%) 29,0 28,4 24,0 37,0 28,6 29,4 Węglowodany (%) 53,3 53,6 60,7 47,2 50,3 53,0 Błonnik (g) 30,8 12,4 18,6 10,5 15,9 17,7 Witamina A (µg) 1130 507 318 521 939 683 Witamina E (mg) 6,9 4,8 5,3 10,2 4,9 6,4 Witamina C (mg) 90,1 37,6 18,5 55,6 20,4 44,4 Witamina B1 (mg) 1,0 0,7 0,6 0,7 0,7 0,7 Witamina B2 (mg) 1,3 1,3 0,7 1,1 0,7 1,0 Witamina B12 (µg) 1,8 2,4 1,0 2,3 2,7 2,0 Wapń (mg) 625 753 296 516 412 520 Magnez (mg) 303 249 240 189 261 249 Żelazo (mg) 10,6 7,5 8,2 6,6 7,9 8,2