Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Listopad – tydzień 3 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Płatki ryżowe na mleku z malinami i płatkami migdałowymi (250 g) • Chleb żytni z ziarnami (70 g), masło (7 g), wędlina drobiowa (1 plaster), pasta z brokułu z jogurtem naturalnym posypana sezamem (50 g), papryka (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 8, 11 Obiad: • Zupa krem z warzyw z kaszą jęczmienną (200 g) • Pulpety drobiowe w sosie koperkowym (120 g), ziemniaki (150 g), brukselka (100 g), surówka z selera (100 g) • Kompot śliwkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Koktajl z owoców mrożonych na maślance (250 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana na mleku z pomarańczą i bananem (250 g) • Chleb żytni na zakwasie (70 g), masło (7 g), twarożek ze szczypiorkiem (50 g), ser żółty (1 plaster), sałata lodowa, kiełki • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa grochowa (250 g) • Naleśniki gryczane z jogurtem greckim słodzonym miodem, z dodatkiem owoców (220–250 g) • Woda z cytryną i miętą/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Grzanka z chleba pełnoziarnistego (35 g) z pastą z awokado i pomidora posypana sezamem (40 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 11 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Owsianka na mleku z jabłkiem i śliwkami (250 g) • Chleb żytni na zakwasie (70 g), masło (7 g), wędlina drobiowa (1 plaster), pasta z jaj ze szczypiorkiem (40 g), koperek • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z makaronem (250 g) • Pieczone mięso z piersi indyka (100 g) z mieszanką warzyw (np. mrożonych), ryż brązowy (100 g), surówka z kiszonej kapusty (100 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Pieczona ciecierzyca z ziołami (ok. 50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 4 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z gruszką i cynamonem (250 g) • Bułka grahamka (70 g), masło (7 g), domowy pasztet drobiowy (30 g), twarożek ziarnisty z koperkiem (30 g), ogórek • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Barszcz z boćwiną (250 g) • Zielona zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym z brokułami i szpinakiem (ok. 220 g) • Sok jabłkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Jogurt naturalny (150 g) z jabłkiem i owocami granatu (60 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Owsianka czekoladowa (naturalne kakao lub karob) z jabłkiem, bananem i nasionami słonecznika (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), masło (7 g), ser żółty (1 plaster), pasta z łososia i twarogu (40 g), rukola • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Zupa ogórkowa (250 g) • Kotleciki rybne (100 g), ziemniaki (150 g), surówka z kalafiora z koperkiem (100 g), ogórek kiszony (1 sztuka) • Kompot z owoców mrożonych (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 4, 7 Podwieczorek: • Domowa galaretka z czerwonych porzeczek (150 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1001 1035 1062 1093 1069 1052 Białko (%) 19,0 16,8 18,0 17,9 18,8 18,1 Tłuszcz (%) 28,0 32,7 33,1 27,3 31,0 30,4 Węglowodany (%) 53,0 50,5 48,9 54,8 50,2 51,5 Błonnik (g) 27,8 17,1 18,1 16,5 15,7 19,0 Witamina A (µg) 1311 219 478 1049 238 659 Witamina E (mg) 5,1 3,8 5,7 5,4 5,9 5,2 Witamina C (mg) 110,9 21,5 53,0 62,1 58,5 61,2 Witamina B1 (mg) 0,7 0,7 1,1 0,7 0,6 0,8 Witamina B2 (mg) 1,4 1,1 1,2 1,6 0,9 1,2 Witamina B12 (µg) 1,7 1,9 2,8 4,2 2,7 2,7 Wapń (mg) 633 660 400 745 571 602 Magnez (mg) 253 255 227 233 265 246 Żelazo (mg) 8,0 6,7 9,5 11,2 6,9 8,5