Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Październik – tydzień 3 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Kasza jęczmienna na mleku z jabłkiem i granatem (250 g) • Chleb żytni na zakwasie (70 g), masło (7 g), pasta z zielonego groszku posypana prażonym sezamem (40 g), wędlina drobiowa (1 plaster), sałata • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 11 Obiad: • Krem z dyni (200 g) • Kluski kładzione z mąki jaglanej ze szpinakiem, podawane z jogurtem (ok. 200 g) • Kompot gruszkowy z goździkami (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7, 9 Podwieczorek: • Wafle z ryżu brązowego (2 sztuki) z twarogiem i szczypiorkiem (ok. 50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Owsianka na mleku ze śliwkami i suszonymi daktylami (250 g) • Chleb żytni z ziarnami (70 g), masło (7 g), ser żółty (1 plaster), domowy pasztet z cukinii (40 g), papryka (30 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Barszcz biały z ziemniakami (250 g) • Pieczona pierś z kurczaka (100 g), ziemniaki z koperkiem (150 g), surówka z czarnej rzepy (100 g), ogórek kiszony (1 sztuka) • Kompot wieloowocowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 9 Podwieczorek: • Placuszki ryżowe z jabłkiem i cynamonem (ok. 150 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Jogurt naturalny (150 g) z domową granolą (30 g) i malinami (30 g) • Bułka grahamka (70 g), masło (7 g), schab pieczony (1 plaster), pasta z jaj ze szczypiorkiem (50 g), rukola • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa z soczewicy i pomidorów (250 g) • Bigos z kapusty białej z mięsem (ok. 200 g), ziemniaki (150 g), surówka z marchewki (80 g) • Sok jabłkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: Podwieczorek: • Kasza manna na mleku z musem truskawkowym (z owoców mrożonych, 150 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana na mleku z gruszką i pestkami dyni (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (7 g), twaróg półtłusty z rzodkiewką (50 g), pasta z makreli (30 g), pomidor (70 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Rosół z makaronem (250 g) • Pierogi ruskie (ok. 200 g), surówka z selera i jabłka (100 g) • Woda z cytryną i miętą (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Domowy kisiel do picia (150 g), migdały (ok. 10 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 8 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Płatki orkiszowe na mleku z brzoskwinią (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), masło (7 g), ser żółty (1 plaster), jajko (1 sztuka), papryka, natka pietruszki • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa brokułowa (250 g) • Filet z dorsza (100 g), makaron pełnoziarnisty z sosem jogurtowo-koperkowym (120 g), surówka z kapusty modrej (100 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7, 9 Podwieczorek: • Domowy budyń czekoladowy z kawałkami grejpfruta (200 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1099 1034 1053 1088 1042 1063 Białko (%) 16,9 17,5 19,5 14,8 19,3 17,6 Tłuszcz (%) 23,5 28,6 26,3 33,0 32,1 28,7 Węglowodany (%) 59,6 53,9 54,2 52,2 48,6 53,7 Błonnik (g) 17,0 19,9 18,1 18,7 11,8 17,1 Witamina A (µg) 921 597 805 910 503 747 Witamina E (mg) 5,0 7,1 4,1 5,5 7,3 5,8 Witamina C (mg) 31,0 71,9 58,0 40,5 97,3 59,7 Witamina B1 (mg) 0,6 0,7 1,0 0,5 0,6 0,7 Witamina B2 (mg) 1,1 1,1 1,1 0,9 1,2 1,1 Witamina B12 (µg) 2,0 2,2 1,9 3,4 3,3 2,6 Wapń (mg) 511 647 563 413 751 577 Magnez (mg) 170 267 231 182 201 210 Żelazo (mg) 6,8 8,6 7,5 6,4 6,8 7,2