Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

OPUBLIKOWANO: 17 SIERPNIA 2016

 

Nowe rozporządzenie w sprawie środków spożywczych – omówienie wprowadzonych zmian

 

Opracował: Marcin Majchrzak, radca prawny, członek Okręgowej Izby Radców Prawnych w Warszawie; Michał Łyszczarz, prawnik, współautor komentarza do Ustawy o systemie oświaty

 

Podstawa prawna:

 

  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2015 r. poz. 1256) – obowiązujące do 1 września 2016 r.,
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154).

 

Ministerstwo Zdrowia zakończyło prace nad nowym rozporządzeniem, które reguluje rodzaje środków spożywczych dopuszczonych do sprzedaży w jednostkach oświaty i wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego. Nowy akt prawny wchodzi w życie 1 września 2016 r., a poprzedni zostaje uchylony.

 

Dotychczas obowiązujące Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach stało się obiektem dość mocnej krytyki od samego początku jego obowiązywania. Choć cel wprowadzenia zmian – chęć wycofania z przedszkoli i szkół środków spożywczych zawierających składniki niezalecane dla rozwoju przedszkolaków i uczniów – był z pewnością godny pochwały, to jednak sposób jego wykonania pozostawiał wiele do życzenia. Przesadnie szczegółowe formułowanie przepisów oraz próba niepotrzebnego uregulowania wielu aspektów związanych z żywieniem dzieci i młodzieży spowodowały opór ze strony przedsiębiorców prowadzących szkolne sklepiki, dyrektorów, którzy musieli w trybie przyspieszonym przestawić placówkę na nowe zasady żywienia, a także samych uczniów, którzy – pozbawieni drożdżówek i kawy – niekiedy posuwali się nawet do organizowania protestów.

 

Okoliczności powstania projektu

 

Zasady żywienia wprowadzone Rozporządzeniem z dnia 26 sierpnia 2015 r.