OPUBLIKOWANO: 17 SIERPNIA 2016
Nowe rozporządzenie w sprawie środków spożywczych – omówienie wprowadzonych zmian
Podstawa prawna:
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2015 r. poz. 1256) – obowiązujące do 1 września 2016 r.,
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154).
Ministerstwo Zdrowia zakończyło prace nad nowym rozporządzeniem, które reguluje rodzaje środków spożywczych dopuszczonych do sprzedaży w jednostkach oświaty i wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego. Nowy akt prawny wchodzi w życie 1 września 2016 r., a poprzedni zostaje uchylony.
Dotychczas obowiązujące Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach stało się obiektem dość mocnej krytyki od samego początku jego obowiązywania. Choć cel wprowadzenia zmian – chęć wycofania z przedszkoli i szkół środków spożywczych zawierających składniki niezalecane dla rozwoju przedszkolaków i uczniów – był z pewnością godny pochwały, to jednak sposób jego wykonania pozostawiał wiele do życzenia. Przesadnie szczegółowe formułowanie przepisów oraz próba niepotrzebnego uregulowania wielu aspektów związanych z żywieniem dzieci i młodzieży spowodowały opór ze strony przedsiębiorców prowadzących szkolne sklepiki, dyrektorów, którzy musieli w trybie przyspieszonym przestawić placówkę na nowe zasady żywienia, a także samych uczniów, którzy – pozbawieni drożdżówek i kawy – niekiedy posuwali się nawet do organizowania protestów.
Okoliczności powstania projektu
Zasady żywienia wprowadzone Rozporządzeniem z dnia 26 sierpnia 2015 r.


