Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Wrzesień – tydzień 3 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Owsianka na mleku z gruszką i pestkami dyni (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), masło (7 g), pasta z pieczonych warzyw korzeniowych (30 g), szynka drobiowa (1 plaster), sałata • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Obiad: • Krem selerowy z jarmużem (250 g) • Kotleciki z kalafiora i ciecierzycy (ok. 100 g), ziemniaki (150 g), buraczki gotowane (100 g), ogórek kiszony (1 sztuka) • Kompot śliwkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7, 9 Podwieczorek: • Orkiszowy naleśnik z prażonym jabłkiem, miodem i orzechami włoskimi (ok. 150 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 8 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Waniliowy budyń jaglany na mleku ze śliwkami (250 g) • Chleb żytni na zakwasie (70 g), masło (7 g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (50 g), ser żółty (1 plaster), ogórek (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa gulaszowa (mięso wołowe) (200 g) • Omlet z cukinią, pomidorami i serem feta (ok. 200 g), surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i czerwonej cebuli (100 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Babeczki bananowo-amarantusowe (80–100 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 3 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana na mleku ze śliwkami i wiórkami kokosowymi (250 g) • Bułka pełnoziarnista (70 g), masło (7 g), domowy hummus (30 g), twarożek z rzodkiewką (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 11 Obiad: • Krem z pora i ziemniaków z ziarnami słonecznika (200 g) • Kurczak curry (150 g), ryż (100 g), surówka z kalarepy (100 g), fasolka szparagowa (70 g) • Woda z sokiem z grejpfruta (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 Podwieczorek: • Brzoskwinie i porzeczki zapiekane pod kruszonką z płatków żytnich i owsianych (ok. 120 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Mleko z domową granolą (płatki owsiane, żytnie, pestki słonecznika, rodzynki, sok jabłkowy – 250 g) • Chleb z ziarnami (70 g), masło (7 g), szynka drobiowa (1 plaster), jajecznica na parze ze szczypiorkiem (60–70 g), pomidor (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z drobnym makaronem (250 g) • Kaszotto warzywne z mięsem z piersi kurczaka (kasza pęczak, marchew, cukinia, pietruszka, zielony groszek, cebula, czosnek – 220–250 g), surówka z kapusty kiszonej (100 g) • Sok jabłkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Jogurt naturalny (150 g) ze śliwkami i otrębami (ok. 50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Jaglanka na mleku z jabłkiem, cynamonem i migdałami (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), masło (7 g), ser żółty (1 plaster), twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (50 g), papryka czerwona (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 8 Obiad: • Zupa z fasolki szparagowej (250 g) • Kotleciki rybne (100 g), puree z ziemniaków z koperkiem (150 g), gotowany brokuł (100 g), surówka z buraczków (100 g) • Woda z miętą i cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 4, 7, 9 Podwieczorek: • Razowy chlebek dyniowo--bananowy (ok. 60 g), maślanka naturalna (100 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1048 1031 1070 1067 1100 1063 Białko (%) 14,0 19,3 20,1 15,4 17,5 17,3 Tłuszcz (%) 33,7 33,9 27,9 33,0 27,3 31,2 Węglowodany (%) 52,3 46,8 52,0 51,6 55,2 51,6 Błonnik (g) 20,3 10,7 20,7 17,5 18,0 17,4 Witamina A (µg) 511 540 334 723 688 559 Witamina E (mg) 5,9 5,5 5,8 8,4 6,2 6,3 Witamina C (mg) 55,5 58,4 55,3 27,7 50,3 49,4 Witamina B1 (mg) 0,8 0,6 0,8 0,7 0,8 0,8 Witamina B2 (mg) 1,0 1,3 1,0 1,2 1,4 1,2 Witamina B12 (µg) 1,7 3,3 1,4 2,4 4,5 2,6 Wapń (mg) 425 631 497 666 764 597 Magnez (mg) 242 195 252 274 267 246 Żelazo (mg) 9,2 8,1 8,1 7,9 8,5 8,4