Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Sierpień – tydzień 3 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z siemieniem lnianym i truskawkami (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), masło (7 g), pasta z białej fasoli posypana koperkiem (50 g), szynka drobiowa (1 plaster), pomidor (70 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem z pora (200 g) • Gołąbki z mięsem z indyka (150 g),ryż (100 g), sos pomidorowy, ogórek kiszony (80 g) • Kompot agrestowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Domowe lody porzeczkowe (mrożony banan, czerwona porzeczka – 100 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 2 Śniadanie: • Domowa granola na mleku (płatki owsiane, żytnie, pestki słonecznika, rodzynki, sok jabłkowy – 250 g) • Bułka grahamka (60 g), masło (7 g), szynka drobiowa (1 plaster), pasta twarogowo-rybna z koperkiem (50 g), rzodkiewka, sałata • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z soczewicą (250 g) • Pieczone kotlety jajeczne z kaszą gryczaną (100 g), sos pieczarkowy, surówka z marchewki (100 g), gotowane brokuły (100 g) • Woda z cytryną i miętą/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7, 9 Podwieczorek: • Jogurt naturalny (150 g) z brzoskwinią (60–70 g) i płatkami migdałowymi • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 8 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Czekoladowa (kakao naturalne) kaszka kukurydziana na mleku z malinami, posypana poppingiem z amarantusa (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (7 g), żółty ser (1 plaster), pasta z pieczonych buraków z ziarnami słonecznika (50 g), ogórek zielony (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem z cukinii i ziemniaków (250 g) • Pieczona pierś z kurczaka (100 g), ziemniaki (150 g), sos jogurtowo-koperkowy, surówka z czerwonej kapusty (100 g), marchewka z groszkiem (100 g) • Sok jabłkowy niedosładzany (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 9 Podwieczorek: • Ciasto drożdżowe z agrestem (60–70 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Owsianka na mleku z gruszką i wiórkami kokosowymi (250 g) • Bułka orkiszowa (60 g), masło (7 g), szynka drobiowa (1 plaster), jajko na twardo ze szczypiorkiem (1 sztuka), pomidor (70 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Botwinka z ziemniakami (250 g) • Spaghetti z mięsem drobiowym i sosem pomidorowym z warzywami (250–280 g) • Kompot brzoskwiniowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Pieczone placuszki z płatków żytnich (płatki żytnie banan, żurawina – 70–90 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Zupa mleczna z makaronem i cynamonem (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), masło (7 g), ser żółty (1 plaster), twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (50 g), ogórek zielony • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa z fasolki szparagowej (250 g) • Pieczony filet z dorsza (100 g), brązowy ryż z warzywami (marchew, pietruszka, groszek) i curry (150 g), surówka z selera i marchwi (100 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 4, 9 Podwieczorek: • Koktajl z arbuza, banana i mięty na kefirze (200 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 998 1049 1093 1079 1061 1056 Białko (%) 14 17 18 16 19 16,7 Tłuszcz (%) 31 30 25 32 31 29,8 Węglowodany (%) 55 53 57 52 50 53,4 Błonnik (g) 18 19 17 14 18 17,1 Witamina A (µg) 304 1222 1019 391 935 774 Witamina E (mg) 6 6 5 4 7 5,7 Witamina C (mg) 66 49 36 43 67 52,0 Witamina B1 (mg) 0,8 0,8 0,8 0,5 0,7 0,7 Witamina B2 (mg) 0,9 1,5 1,0 1,0 1,1 1,1 Witamina B12(µg) 1,3 2,4 1,8 3,1 2,8 2,3 Wapń (mg) 523 697 645 498 713 615 Magnez (mg) 239 270 245 188 243 237 Żelazo (mg) 7,5 8,3 7,0 6,5 7,4 7,3