Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Lipiec – tydzień 3 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana na mleku z sosem z czerwonych porzeczek i jabłek (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), masło (7 g), twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (50 g), pasta z awokado i kalafiora posypana sezamem (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 11 Obiad: • Zupa szparagowa z koperkiem (250 g) • Gulasz z indyka z warzywami (młoda kapusta, por, papryka, cebula) z ciecierzycą (ok. 250 g), surówka z kapusty kiszonej (100 g) • Woda z cytryną i miętą/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 9 Podwieczorek: • Jogurt naturalny z truskawkami i płatkami jaglanymi (200 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Owsianka z owocami jagodowymi (mrożonymi, słodzonymi miodem) z wiórkami kokosowymi (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), masło (7 g), szynka drobiowa (1 plaster), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (50 g), ogórek, sałata • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z ryżem brązowym (250 g) • Makaron pełnoziarnisty (100 g) z kurczakiem (100 g) i brokułami (100 g), surówka z młodej kapusty (100 g) • Kompot truskawkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Domowy kisiel z gruszek z cynamonem (200 g) • Wafel ryżowy z brązowego ryżu (1 sztuka) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 3 Śniadanie: • Pudding ryżowy z truskawkami (250 g) • Bułka pełnoziarnista (60 g), masło (7 g), żółty ser (1 plaster), pasta z pieczonych warzyw (marchew, pietruszka, seler) z koperkiem (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Obiad: • Pulpety drobiowe w sosie koperkowym (100 g), młode ziemniaki (100 g), buraczki (100 g), mizeria z jogurtem naturalnym i koperkiem (70 g) • Sok jabłkowy niedosładzany (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Muffinka z mąki pełnoziarnistej z rabarbarem (ok. 75 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Kasza kuskus na mleku ze startym jabłkiem i orzechami włoskimi (250 g) • Bułka orkiszowa (60 g), masło (7 g), plaster schabu pieczonego (20 g), twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (50 g), kiełki • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 8 Obiad: • Krupnik (250 g) • Domowe pierogi ze szpinakiem i twarogiem (5–6 sztuk), surówka z marchewki (100 g) • Sok pomarańczowy niedosładzany (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Zielony koktajl na maślance – sałata albo jarmuż, banan, jabłko, siemię lniane (200 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z bananem i kakao (250 g) • Chleb żytni na zakwasie (70 g), masło (7 g), żółty ser (1 plaster), jajko na twardo ze szczypiorkiem (1 sztuka), sałata • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Botwinka z ziemniakami (250 g) • Pieczony filet z łososia (100 g), domowe frytki z batatów (100 g), groszek z marchewką (100 g), surówka z kalarepy (100 g) • Woda z cytryną i miętą/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 4, 7 Podwieczorek: • Gofry z mąki żytniej (lub placuszki) z twarożkiem z kawałkami winogron (ok. 200 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY:1, 3, 7 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1007 1004 1088 1065 1143 1061 Białko (%) 22,5 20,2 17,9 14,9 18,5 18,8 Tłuszcz (%) 28,6 28,6 33,0 30,8 33,2 30,8 Węglowodany (%) 48,9 51,2 49,1 54,2 48,3 50,3 Błonnik (g) 21,5 20,0 15,4 15,6 16,8 17,8 Witamina A (µg) 575 361 624 1096 1045 740 Witamina E (mg) 6,5 7,2 5,1 3,8 7,2 5,9 Witamina C (mg) 66,0 102,0 31,3 50,6 43,2 58,6 Witamina B1 (mg) 0,8 0,6 0,7 0,6 0,9 0,7 Witamina B2 (mg) 1,2 1,0 1,1 1,1 1,1 1,1 Witamina B12 (µg) 2,1 1,6 2,0 1,8 6,1 2,7 Wapń (mg) 631,1 458,7 638,5 533,9 427,1 538 Magnez (mg) 268,3 207,8 195,6 208,3 201,6 216 Żelazo (mg) 8,5 7,3 6,9 6,5 7,5 7,3