OPUBLIKOWANO: 15 CZERWCA 2016
ZAKTUALIZOWANO: 24 LIPCA 2017
Rozporządzenie w sprawie środków spożywczych – omówienie wprowadzonych zmian
Podstawa prawna:
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2015 r. poz. 1256) – nieobowiązujące,
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154).
1 września 2016 r. weszło w życie Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, zastępując dotychczasowe Rozporządzenie z 26 sierpnia 2015 r.
Dotychczas obowiązujące Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach stało się obiektem dość mocnej krytyki od samego początku jego obowiązywania. Choć cel wprowadzenia zmian – chęć wycofania z przedszkoli i szkół środków spożywczych zawierających składniki niezalecane dla rozwoju przedszkolaków i uczniów – był z pewnością godny pochwały, to jednak sposób jego wykonania pozostawiał wiele do życzenia. Przesadnie szczegółowe formułowanie przepisów oraz próba niepotrzebnego uregulowania wielu aspektów związanych z żywieniem dzieci i młodzieży spowodowały opór ze strony przedsiębiorców prowadzących szkolne sklepiki, dyrektorów, którzy musieli w trybie przyspieszonym przestawić placówkę na nowe zasady żywienia, a także samych uczniów, którzy – pozbawieni drożdżówek i kawy – niekiedy posuwali się nawet do organizowania protestów.
Okoliczności powstania projektu
Zasady żywienia wprowadzone Rozporządzeniem z 26 sierpnia 2015 r.


